IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германските производители на вятърна енергия търсят нова ценова схема

Очаква се около 9,2 гигавата германски офшорни мощности да бъдат включени в търг през следващите няколко години

10:41 | 10.02.20 г. 21
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

По време на първите търгове на офшорна вятърна енергия в Германия местните производители бяха готови да се откажат от всякакви субсидии, уверени, че технологията е достатъчно стабилна и устойчива, за да им донесе необходимата печалба, пише Bloomberg.

Но ето че сега тези производители не са толкова сигурни в постигането на желаната печалба. Те разглеждат британска програма, свързана с тази индустрия, която би могла да им донесе достатъчно добра възвръщаемост на инвестициите съобразно мощностите, без значение от цените. 

Сред потенциалните участници в следващия кръг на наддаване за вятърна енергия през 2022 г. личат имена като Orsted A/S и Vattenfall AB, които се опитват да убедят канцлера Ангела Меркел да изготви нови правила за търговете, за да се осигурят нужните приходи за поддръжка и разширяване на офшорните вятърни паркове.

Производителите са обезпокоени, че сегашната политика за климата, която беше одобрена от правителството на Германия, ще намали размера на инвестиции в тези технологии, възприемани за по-рискови, като компаниите се нуждаят от гаранции, за да продължат да инвестират.

Опитът на дружествата за корекция на националната политика подчертава рязката промяна спрямо последния търг за офшорна вятърна енергия от 2017 г., при който Orsted и EnBW се оказаха големите печеливши, като в същото време се отказаха от субсидиите.

Споразуменията, които Великобритания използва, ще „заключат“ цената на енергията, генерирана от нови вятърни проекти.

Понастоящем правителството оценява аукционната си система за офшорни мощности и е взело под внимание натиска на индустрията да приеме новите споразумения, заявиха от Министерството на икономиката и енергетиката в имейл до Bloomberg в петък.

Подобна система би дала необходимата финансова сигурност, като същевременно ще гарантира непрекъснато развитие на офшорните проекти за постигане на климатичните цели, посочват още от министерството.

Откакто Меркел насочи фокуса си към намаляване на вредните емисии, промените в политиките зачестиха, създавайки несигурност сред инвеститорите, смята Щефан Тим, управляващ директор на лобистката група на офшорната вятърна индустрия.

Очаква се около 9,2 гигавата германски офшорни мощности да бъдат включени в търг през следващите няколко години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

11
rate up comment 9 rate down comment 3
vzhekoff
преди 4 години
Глyпак си ти, а не Сократ !Написал си "Производството на ел.енергия от вятър ", а не мощност.Няма как да се измъкнеш с плоски номерца.Не просто глyпак, ами пълен глyпак си.Освен това данните, които цитираш не са верни. Не те знам кръгла ли ти е земята, но мозъкът ти е гладък като стъкло.Никой по света не мери производството на ел.енергия в джаули, само разни като теб, които сега открихте разликата между мощност и енергия.Излишно е да ти се обяснява защо цената на ел.енергията от вятър е толкова ниска - просто хората печелят не от производство на ел.енергия, а от субсидии. Сега имат 2 г. да си затворят реакторите, а след още 10-на и въглищните централи - интересно е кой ще ги субсидира тогава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 8
Sokratus
преди 4 години
Умник си ти МавиГъз!ето ти къде да гледаш моментната цена: energylive.cloudТова е цена без пренос и такси. Точно както ти я пишат всеки месец във фактурата от ЧЕЗ = цена + пренос + такси.В момента в Германия е 2,2ст за kWh, a Бг е 8,7ст!А кой колко разбира се вижда. В Германия вече 46% идва от ВЕИ и цената е по-ниска от България! Пък вие като намерите края на света, Защо не вземете да скочите от него, а!?!хахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 8
Sokratus
преди 4 години
Жежков, Жежков. Достоен член на клуб "Земята е плоска" си!!! Предполагам си някой от високопоставените!В средното училище би трябвало да си учил, че единицата за енергия е Джаул. 1 J = 1Ws. Винаги съм се чудил, защо ни я дават във Wh и имах съмнение за да е по-разбираемо за всеки, дори и за вашите членове. Но не би на вас пак не ви е ясна!Това което съм написал в първият пост са моментните мощности на производство. Ако случайно влезеш в сайта на ТЕЦ-Марица 1,2,3 или АЕЦ Козлодуй, ще установиш, че и те дават своята моментна мощност в W! Защо не пишат Wh e повече от ясно - трябва да мине един час!Производителите на ел.енергия дават мощността, с която произвеждат в момента в W и в отчетите си дават, колко енергия са произвели за определеният период в Wh. Е така между другото, защото за вашите членове всяка цифра е теория на конспирацията да знаете, че инсталирана мощност на ВяЕЦ в Германия за 2019 година е около 60GW и е произвела 127TWh за същата година или 24,4% произведената енергия. За да влезете още повече в конспиративни теории трябва да знаете, че произведената ел.енергия от въглища за 2019 година в Германия е 151TWh или 29,1%. И за да си представиш мащаба на произведената енергия в отчета на ЕСО - пише , че България потребява около 38TWh!И да не забравиш да се запишеш за участие в експедицията, която ще дири края на света!хахахха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 1
vzhekoff
преди 4 години
5 пъти е разликата в мощността - грешката е заради съседството на 5 и 8 на малката клавиатура
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 13 rate down comment 1
vzhekoff
преди 4 години
Към Сократя имам един въпрос:Написал е числа за производство на ел. енергия.Енергията се мери в GWh - гигават-час(в случая).Той е писал някакви числя все в GW, което е мярка за мощност.Едно е инсталирана мощност, друго е ефективна мощност, а съвсем трето е произведена ел. енергия. Сега, вярно, че това са сложно неща за ламерите, ама все пак за пълнота...Та цитираното число за Германия е инсталирана мощност.Производството от тези > 40 ГВт мощности е 17% от общото електропроизводство на Германия.За сравнение - работещите мощности от атомни централи са 8 ГВт (около и над 8 пъти по-малко), които са дали 12% от електропроизводтсвото.Толкова по темата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 13 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 4 години
Иначе, аз не, че нещо, ама за други цени на тока у Немачко съм чувал:https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=Electricity_price_statistics/bgИ нещо не са им изгодни на инвеститорите, поне ако верваме на статията... *** вие знаете повече - сигурно от друго место ви информират по-достоверно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 4 години
Хаха.... Виждам, виждам - поразмърда се малко атмосферата, показа се бате Райко и пак се раскачахте тука големите енергетици като скакалци... Бехме ви забравили, откак ни беше захлупила инверсия ли, депресия ли... балимумаматакво, ама ни ветър ни слънце, та малко бехте се покрили. Само лудата зелка май изкара на акумулатори, та поддържаше тука огина... Сега бива - мачкайте с мега-гига-тера ватове... Като гледам, у Германия скоро ше почнат да им плащат по 2.5 ст. на потребителите, та да ползват и харчат тоя ток, че иначе ше се чудат кво да го праат... то ток се лее вече и от чушмите, дагаебем... ;) :lol:Дерзайте, млади енергетици! Бех забравил, че тука вече е политическа плямпалница на безделничещи пролетарии, дето тука се съединяват за новото светло бъдеще... А ши гледам от трибуните... ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 12
Sokratus
преди 4 години
МавиГъз,Има огромна връзка, но ако можеш да мислиш! Цената е 2.5ст точно заради схемата на заплащане. Точно затова собствениците на ВяЕЦ искат промяна и!Поздрави на Ленин! С индустриализация плюс електрификация към комунизма!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 9
khao
преди 4 години
сега пък... от кога четеме статите в тоя сайт ? :Dно кажи кво пише де ? Да не би да спират субсидиите за въглища и ТЕЦове ? .... я сподели, че ние няма да е четем ! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 8
Mavi Goz
преди 4 години
Деби, ти изобщо прочете ли статията отгоре, или ти е се тва под сакво ше изтропаш - така като гледам - интелектуалният ти резултат от поне тридневна мозъчна буря... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още