IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германските производители на вятърна енергия търсят нова ценова схема

Очаква се около 9,2 гигавата германски офшорни мощности да бъдат включени в търг през следващите няколко години

10:41 | 10.02.20 г. 21
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

По време на първите търгове на офшорна вятърна енергия в Германия местните производители бяха готови да се откажат от всякакви субсидии, уверени, че технологията е достатъчно стабилна и устойчива, за да им донесе необходимата печалба, пише Bloomberg.

Но ето че сега тези производители не са толкова сигурни в постигането на желаната печалба. Те разглеждат британска програма, свързана с тази индустрия, която би могла да им донесе достатъчно добра възвръщаемост на инвестициите съобразно мощностите, без значение от цените. 

Сред потенциалните участници в следващия кръг на наддаване за вятърна енергия през 2022 г. личат имена като Orsted A/S и Vattenfall AB, които се опитват да убедят канцлера Ангела Меркел да изготви нови правила за търговете, за да се осигурят нужните приходи за поддръжка и разширяване на офшорните вятърни паркове.

Производителите са обезпокоени, че сегашната политика за климата, която беше одобрена от правителството на Германия, ще намали размера на инвестиции в тези технологии, възприемани за по-рискови, като компаниите се нуждаят от гаранции, за да продължат да инвестират.

Опитът на дружествата за корекция на националната политика подчертава рязката промяна спрямо последния търг за офшорна вятърна енергия от 2017 г., при който Orsted и EnBW се оказаха големите печеливши, като в същото време се отказаха от субсидиите.

Споразуменията, които Великобритания използва, ще „заключат“ цената на енергията, генерирана от нови вятърни проекти.

Понастоящем правителството оценява аукционната си система за офшорни мощности и е взело под внимание натиска на индустрията да приеме новите споразумения, заявиха от Министерството на икономиката и енергетиката в имейл до Bloomberg в петък.

Подобна система би дала необходимата финансова сигурност, като същевременно ще гарантира непрекъснато развитие на офшорните проекти за постигане на климатичните цели, посочват още от министерството.

Откакто Меркел насочи фокуса си към намаляване на вредните емисии, промените в политиките зачестиха, създавайки несигурност сред инвеститорите, смята Щефан Тим, управляващ директор на лобистката група на офшорната вятърна индустрия.

Очаква се около 9,2 гигавата германски офшорни мощности да бъдат включени в търг през следващите няколко години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 20
Sokratus
преди 4 години
10 февруари 2020 10:00 часа производството на ел.енергия от ВЕИ затрива Европа. Членовете на Клуб Земята е плоска празнуват своята победа. Световно известният инвеститор и акциоер в ГъзПром, брои спечелениете рублей...И после се събудиждат в релаността. Производството на ел.енергия от вятър чупи рекорди:Германия - 41GWАнглия-12,8GWДания - 3.2GWИспания - 10GWРумъния - 2,4GWИрландия - 2,8GWФранция - 10,7GWИталия - 4.1GWАвстрия 2.2 GWПолша 4,9GWИ на едно не последно но почетно място - България 400MWИ като в добавка в този зимен ден производството от фотоволтаици вече е около 500MW в България.И последно - цената на тока в Германия е скромните 1.9ст!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още