IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германски икономист: Иде майката на всички рецесии

Икономистът съветва федералното правителство да премахне граничния контрол

12:40 | 18.03.20 г. 15
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Flickr</p>

Снимка: Flickr

Кризата с коронавируса ще потопи германската икономика, но и европейската, в тежка рецесия. Поне това е мнението на Габриел Фелбермайр, президент на Института за световна икономика в Кил (IfW).

„Страхувам се, че тази рецесия ще бъде майката на всички рецесии", казва Фелбермайр пред Handelsblatt.

Фелбермайер изчислява: „Ако икономическата активност в Германия се намали наполовина само за месец, това струва четири процента от икономическия растеж на годишна база, а при два месеца - осем процента. Никога не сме преживявали това в мирно време“, каза той.

Той смята, че граничният контрол за хората е грешка. „Това е подценявана опасност", каза той. От месеци има опасения, че първичните продукти и суровини от Китай могат да провалят производството в Германия. „Китай осигурява само десет процента от първичните дейности. За разлика от това повече от половината идват от други страни от ЕС “, каза той.

Икономистът съветва федералното правителство да премахне граничния контрол. „Това изисква труда на много полицейски персонал. И не е насочено към ограничаване на разпространението на вируса “, каза той.

По-добре би било да се заграждат райони с висока степен на зараза, казва експертът.

Той препоръчва ползването на редица инструменти на Шенгенското пространство по отношение на транспорта. Например шофьорите на камиони могат да бъдат проверени на случаен принцип, за да се провери дали са заразени. Няма значение дали заразеното мляко отива в Хамбург от Южен Тирол или от Бавария. Той също така счита, че самият сигнал за граничен контрол е пагубен: „Вирусът сега не се прокрадва от потайни непознати, вече отдавна е тук", каза Фелбермайр.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 16 rate down comment 2
korn
преди 4 години
Много добре изглеждат младите, продължителноста на живота се вдига. Това са фактите.Ти кво очакваш, да ядем само натурални неща? От къде, преди сме били 1 милиард, сега сме 7 милиарда. Работил ли си на село, знаеш ли как се отглеждат зеленчуци и животни, имаш ли представа за 7 милиарда човека как се отглеждат натурални храни? Другия проблем, кой да копа с мотика и да рине *** ***, всеки иска у граду, в офисчето и магазинчето. Естествено че въздуха ще е по мръсен с повече население на планетата. Друг пример, сега предлагат например, да намалим замъсяването и да минем към възобноваеми източници на енергия, но много хора не са съгласни, ти готов ли си да обеднееш за по чист въздух, не си нали. И т.н. Няма виновни, това е човешката природа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 1
abdul
преди 4 години
Криза е! Ше ядем кот има! Даже и ако няма, пак ше го ядем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 6
Sandy
преди 4 години
Сто вида храни, ама какви? Сирене и кашкавал от палмово масло. Колбаси от хрущяли, козина и перушина. Свинско месо от животни хранени с изкуствени гранули както кучета и котките. Пилета пълни с живак и химикали да могат да мутират и качват килограми. Плодове и зеленчуци с вкус на пластмаса. Като прибавим и мръсен, дори отровен въздух, който дишаме, щот всички искали растяща икономика и високи доходи, в утрешния ден поне половината от младото поколение, от нашите деца и внуци, ще е болно, недъгаво, изродено, заради алчността ни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 3
фиг.1
преди 4 години
Проблемът е лекотата с която европейците сме готови да приемем ограничаването на свободата и гражданските си права пред лицето на една почти несъществуваща заплаха. Както и това, че управниците ни вече са наясно с този факт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 2
korn
преди 4 години
Няма страшно, и това ще преживеем.Важното е че тази история напомни на всички че няма нищо по ценно от свободата да се движиш и виждаш с хора. Станахмем прекалено големи консуматори, разглезихме се . Преди 70 години Европа е била в руини, избивалисме се по между си, нямало е храна. Днес всеки кара кола, цъка на големия си телефон, ходи по почивки, пазарува сто вида храна и пак сме недоволни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още