IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия предприема масивен пакет от икономически стимули

Днес предстои и заседание на финасовите министри на страните от ЕС за общ отговор срещу коронавируса

14:02 | 23.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Германия е на път да въведе нови мерки за смекчаване на икономическото въздействие на коронавируса. Анализаторите казват, че този ход напълно "променя играта" за страна, която е голям поддръжник на фискалната разумност, информира CNBC.

Фискалният стимул е обещан в момент, когато Италия затяга блокадата си, след като броят на починалите от коронавирус там надмина 5000 души, а Испания реши да удължи извънредното си положение до 11-и април.

"Германският план напълно променя играта", каза Фредерик Дюкроет, старши икономист в Pictet Wealth Management.

Германия планира да увеличи заемите със 150 милиарда евро (160 милиарда долара) през тази година, както и да приеме допълнителен бюджет от 156 милиарда евро (167 милиарда долара). Според различни медийни съобщения правителството, водено от канцлера Ангела Меркел, също създава спасителен фонд от 500 милиарда евро, който да бъде използван за критични отрасли.

Очаква се на заседанието си в понеделник правителството на страната да отмени правилото за ограничаване на дълга - закон, който по същество забранява в Германия да има структурни дефицити.

"Правителствените мерки за ограничаване на Covid-19 поставиха германската икономика в изкуствена кома", заяви Карстен Бжески, главен икономист в ING Германия. „С фискалната инжекция правителството прави своето „ каквото е необходимо “, за да поддържа пациента жив“, добави той.

Към понеделник сутринта в Германия има 24 873 потвърдени случая на коронавирус и 94 смъртни случая, сочат данни на университета „Джонс Хопкинс“.

Меркел е под карантина от уикенда, след като е била в контакт с лекаря си, който по-късно е бил диагностициран с коронавирус.

Италия затяга блокадата на фона на „най-трудната криза“

Междувременно Италия остава в съприкосновение със смъртоносния вирус. Италианското правителство разпореди през уикенда затварянето на цялото промишлено производство и почти всички частни и публични служби. Това означава, че ще се произвежда само това, което изпълнителната власт счита за „основни продукти“.

"Това е най-трудната криза, пред която е изправена страната след Втората световна война", заяви премиерът Джузепе Конте в събота.

Испания също засилва мерките си в отговор на вируса. Правителството ще удължи извънредното положение до 11 април, тъй като броя на смъртните случаи продължава да нараства.

Испания е на четвърто място по брой потвърдени случаи на коронавирус в света, след Китай, Италия и САЩ. Към понеделник сутринта там има 28 768 заразени и 1772 смъртни случая.

Премиерът Педро Санчес призова европейските институции да създадат масивна платформа за публични инвестиции в 27-те държави. По време на речта си в неделя Санчес също подкрепи идеята за емитиране на общи европейски ценни книжа за справяне с икономическото въздействие от коронавируса.

Министри на финансите от държавите членки на ЕС ще обсъдят фискалния си отговор на коронавируса в 16 ч. българско време днес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още