IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прекалената увереност на Борис Джонсън остави Великобритания без капитан

Въпреки намирането на временен заместник на премиера в лицето на Доминик Рааб, остава неясно докъде се простират неговите правомощия

15:03 | 11.04.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Борис Джонсън. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Борис Джонсън. Снимка: Bloomberg

Тези следобедни брифинги бяха препълнени с репортери и оператори. Премиерът стоеше на крак, често с главния лекар Крис Уити и неговия колега Патрик Валънс, главен научен съветник. Никой не спазваше правилото за два метра разстояние един от друг.

Десет дни по-късно цената беше платена. На фона на нарастващата критика към тяхната стратегия Джонсън и Уити бяха тествани с положителни проби за COVID-19 и се самоизолираха. Същото направи и здравният министър Мат Ханкок и главният помощник на Джонсън - Доминик Къмингс. "Те миеха ръцете си", споделя техен колега, добавяйки: "Те просто не се дистанцираха". 

Добре организираната мрежа от стаи в резиденцията на Джонсън на „Даунинг стрийт“, 300-годишна лондонска градска къща, създаваше допълнително предпоставки за трудно избягване на заразяване.

Според Уолдън къщата е с тесни коридори и малки офиси. Той работи като съветник на Джонсън в правителството, както и по времето когато сегашният премиер изпълняваше длъжността кмет на Лондон.

„Не е изненадващо, че всички го последваха“, подчерта Уолдън.

Не е ясно дали служителите на кабинета са направили всичко необходимо по отношение на собствените им съвети за безопасност. Министър от кабинета посочва, че някои правителствени ведомства са се преместили много по-рано от кабинета на Джонсън, за да прилагат правилата за социално дистанциране и да налагат практиката за работа от вкъщи. Две седмици преди работещите на „Даунинг стрийт“ да започнат работа от домовете си, повечето министри вече бяха направили това.

На въпрос дали правителството би могло да направи повече за защитата на министър-председателя, някои официални лица казаха, че правилата се спазват както трябва. „Опитваме се да постигнем всичко възможно, но никой от нас не е свръхчовек и е склонен да се разболее“, заяви в сряда финансовият министър Риши Сунак. „Хората следват правилно всички указания. Това не означава, че можем напълно да премахнем разпространението на инфекцията“, добавя той.

Първото заседание на виртуалния кабинет, проведено с използване на софтуер за видеоконференции, се проведе едва на 31 март, пет дни след като Джонсън беше тестван положително за вируса, и повече от седмица, след като поръча на останалото население да се изолира по домовете си.

На 26 март Уити посъветва Джонсън да си направи тест. Диагнозата беше коронавирус. На следващия ден премиерът започна живота си в изолация. През следващите дни годеницата на Джонсън се изолира и никой от неговия старши екип не беше допуснат в частния му апартамент на „Даунинг стрийт“11.

Последна актуализация: 11:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 2
ivan.kostov.39
преди 4 години
ДА му мислят британците. Ние си имаме капитан и цял щаб!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още