IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ: Икономиката на еврозоната ще се свие с 12% тази година

Не се очаква възстановяване до нивата преди кризата чак до края на 2020 г.

15:07 | 01.05.20 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Икономиката на еврозоната ще се свие с 12% през тази година и няма да успее да се завърне към нивата от преди коронавирусната криза до края на 2022 г., смятат от Европейската централна банка, съобщава Bloomberg.

В различните сценарии, публикувани днес, ЕЦБ посочва, че очаква несигурно възстановяване от кризата. През следващата година БВП на еврозоната може да се възстанови до едва между 4 и 6%.

Докладът е последният сигнал, който показва как по-ранните очаквания за стабилно възстановяване през втората половина на годината отстъпиха пред несигурността, тъй като европейските държави предприемат различни подходи за разхлабване на рестрикциите срещу пандемията.

Главният икономист на ЕЦБ Филип Лейн предупреди в петък, че икономическият спад през второто тримесечие на 2020 г. ще бъде „много по-силно изразен“, отколкото в началото на годината, тъй като мерките срещу коронавируса са в пълна сила от април. Индексите за потребителската и бизнес увереност сочат към „продължително неблагоприятно търсене през следващите месеци“, добавя той.

Централната банка публикува различни сценарии в анализите си според тежестта на кризата. Според най-положителния от тях икономиката на еврозоната ще се свие с 5% през тази година и ще се възстанови напълно до предкризисните нива през 2021 г.

Най-суровите сценарии предвиждат продължаваща несигурност около разпространението на вируса и ефективността на мерките за овладяването му, които да доведат до продължителни икономически щети, тежащи на растежа.

Според прогнозите всеки следващ месец, в който мерките срещу коронавируса остават в сила, ще свива икономиката с между 2 и 2,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:59 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още