IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спестовните европейски потребители изострят проблемите за икономиката

Депозитите в банките растат, тъй като домакинствата се стремят да се предпазят от последиците от коронавируса

10:41 | 05.06.20 г. 9
<p>
	<em>Снимка: Peter Juelich/Bloomberg</em></p>

Снимка: Peter Juelich/Bloomberg


Очаква се продажбите на нови коли, резервациите на ваканции и посещенията в ресторанти да се възстановят напълно за месеци. С изключение на магазините за хранителни стоки, повечето от които постигнаха силни продажби, след като им беше разрешено да останат отворени, много други магазини в Европа бяха засегнати тежко от блокадата. Спестявания Спестявания

Германската застрахователна компания Allianz прогнозира, че до края на 2020 г. европейските потребители ще имат допълнителни спестявания от 400 млрд. евро, равносилни на 3% от БВП на ЕС. Частното потребление в по-голямата част от Европа намаля с над една трета, тъй като строгите блокади принудиха много компании да затворят, а потребителите да останат у дома, отбелязва Allianz.

Лудовик Субран, главен икономист на компанията, смята, че повсеместната несигурност за икономиката променя навиците за харчене и спестяване на хората. „Колкото повече останем в този режим на забавяне, толкова по-вкоренени ще станат промените в поведението на хората“, предупреждава той.

Някои централни банкери и икономисти казват, че тенденцията за спестяване може да има положителен ефект, тъй като по-високите спестявания на домакинствата може да бъдат насочени към инвестиции в държавни ценни книжа, което би подкрепило големите количества дълг, от който много страни може да се нуждаят, за да финансират отговора си на пандемията.

ЕЦБ очаква дълговите нива на европейските правителства да нараснат с около 20 процентни пункта от БВП в резултат на коронавирусната криза, но Лейн изрази надежди, че спестяващите европейци може да започнат да изкупуват повече от този дълг.

„Както показаха примерите на Китай и Япония, чиито дългови нива също нараснаха по време на икономическите кризи, ако мнозинството от този дълг се държи от домакинствата в собствените им страни, високият публичен дълг не генерира външен икономически натиск“, отбеляза Лейн в неотдавнашно интервю пред холандския вестник De Telegraaf.

Рекордната продажба на облигации на стойност 22 млрд. евро от Италия миналата седмица, от които 14 млрд. евро бяха купени директно от инвеститори на дребно, е първи признак, че допълнителните спестявания на домакинствата си проправят път към местните облигационни пазари.

Но сега, когато ограниченията на блокадата частично са вдигнати, има признаци, че потребителските разходи започват да се възстановяват.

След като се допита до около 32 хил. души в ЕС този месец, Комисията съобщи, че индикаторът й за потребителското доверие е нараснал леко до минус 19,5 пункта спрямо най-ниското му ниво от финансовата криза през 2008 г. от минус 22 пункта миналия месец.

В Германия броят на пазаруващите, които са се осмелили да влязат във физически магазини през втората пълна седмица на май, са достигнали най-високото си ниво от началото на блокадата в средата на март, въпреки че са останали с 38 на сто под средните равнища в началото на годината. В Италия, която пострада повече от вируса, клиентите също се завръщат макар и бавно. Броят им е намалял с над 60% в средата на май спрямо първите два месеца на годината.

Но някои продукти продължават да се продават добре.

Исмаил Джакал, собственик на магазина за велосипеди във Франкфурт Kettenesel, казва, че търсенето на колела е „скочило до небето“, тъй като много хора във финансовата столица на Германия опитват да избегнат градския транспорт.

“Пролетта винаги е много натоварена, но тази година търсенето е просто извънредно“, казва Джакал и допълва, че времето за доставка на много популярни марки велосипеди като Giant е нараснало значително, а много модели от 2020 г. са били разпродадени.

„За нас последните седмици са просто претоварени“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

9
rate up comment 2 rate down comment 0
фиг.1
преди 3 години
5-50 лева печалба пак е по-добре от 5-50 лева загуба (или по-голяма.)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 2
фиг.1
преди 3 години
А според вас има ли "нереална" икономика? И какво изобщо значи това?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 1
mrynmryn
преди 3 години
В България, вложенията на повечето се изчерпват с апартамент под наем. На тях не им пука, че там правят по 5-50 лева на година, те просто искат алтернатива на "бурканите".Имах една позната, която държеше 700к в КТБ... Пи една студент вода за половин млн.лв..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 0
ivanrog
преди 3 години
А има ли, според вас, реална икономика, в която да се вложи този капитал?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 1
ddb
преди 3 години
печатането не решава проблема.то няма да раздвижи парите на спестителите.докато не повлече голяма инфлация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
фиг.1
преди 3 години
Спестителите в евро не са отговорни, а просто глyпави. Няма друго обяснение защо държат спестяванията си в актив с отрицателна доходност. Не казвам, че да имаш някакъв резерв в банката е нещо лошо, но по-голямата част от капитала ти трябва да е вложена в икономиката, където ще ти носи печалба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 2
xapoznai
преди 3 години
Естествено, че е лошо. Но проблема си има много лесно решение. Ще напечатаме два пъти повече от спестеното и готово. Печатането ще реши всички проблеми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
0pk
преди 3 години
Аха, "ненадейно натрупани спестявания през последните няколко седмици" са най-големия проблем на икономиката, в която ако няко скъта пари в банката е лошо. А когато ги изтегли значи "предпочитат да държат спестяванията си в кеш по време на криза", което пак е лошо. Пък то като във вица: "Зайо що си без шапка?" - хубав вариант няма, така излиза! :DНе можах обаче да разбера, какъв е процента домакинства, които имат нарастващи спестявания спрямо общия брой домакинства. Което на практика е най-важния въпрос от двете страници алабалистика по-горе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 0
khao
преди 3 години
щом спестовните и отговорни хора са проблема, значи има нещо сбъркано във фундамента на системата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още