IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изгряващата звезда в „Лига“, която помрачава блясъка на Матео Салвин

Управителят на Венето Лука Зая твърди, че не цели най-висшия пост в „Лига“ и Салвини не трябва да се притеснява от него, но печели всеобща подкрепа

21:54 | 23.06.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Лука Зая. <em>Снимка: Getty Images</em></p>

Лука Зая. Снимка: Getty Images

Управлението на здравната криза във Венето се превърна в мощен символ на политическия стил и потенциалното лидерство на Лука Зая, което му носи популярност и извън неговата партия. Той въведе масово тестване за всички жители на селото, от което тръгна заразата, затвори болницата, където се лекува първият установен заразен пациент, и първи нареди да се изолират съмнителните случаи преди да постъпват в болниците с цел установяване на вируса.

Потърсихме вируса, въпреки че по онова време Световната здравна организация каза, че преувеличавам, казва Зая в интервю за Politico.

Кампанията за тестване на жителите на селото за коронавируса и за антитела срещу болестта, която управителят на Венето разработи в сътрудничество с епидемиолога Андреа Крисанти, по-късно беше разширена в целия регион. На това се приписва спасяването на жителите на Венето на фона на трагичните резултати, наблюдавани в съседна Ломбардия.

Тези прояви на прагматизъм помагат да се обясни защо Зая се справя толкова добре на политическата сцена, дори когато Италия видя ефекта на обединяването около флага, т.е. подкрепата за управляващите заради здравната криза в разгара на пандемията. Тогава подкрепата за партията му да се понижи в национален мащаб от 34% за миналогодишните европейски избори до 24%.

Ако публичната критика към Лука Зая е оскъдна обаче, той все пак има и критици, които смятат, че успехът в борбата с коронавируса във Венето е на епидемиолога Крисанти, а не на управителя на областта. Един от тези критици е Пиеро Рузанте, регионален съветник във Венето. Според него Зая дължи всичко на професора, а управителят е съкращавал здравните услуги назад във времето.

„Днес изглежда, че е направил чудо във Венето, но малцина си спомнят, че в началото на извънредната ситуация той беше против червените зони и каза неща като „Венето не се затваря", посочва Рузанте.

Някои смятат, че ако Зая оглави „Лига“, партията ще има съвсем различни перспективи и ще отбележи голяма промяна в посоката. Според тях Лука Зая ще помогне на партията да си възвърне подкрепата, загубена през последните месеци.

За разлика от Салвини, който доби известност със своите антиимиграционни позиции като министър на вътрешните работи, Зая е все още неизвестен извън границите на Италия. Син на механик, той влиза в политиката на 25-годишна възраст и беше министър на земеделието в правителството на Силвио Берлускони между 2008 и 2010 г.

По собствено описание той е „убеден европеец“, дори да е изразил несъгласие с някои решения, които Европейският съюз е взел.

За разлика от Салвини, Зая е известен, че избягва политическите сблъсъци. Той не си прави селфита и не пуска излъчвания на живо в социалните медии. Ако Салвини завладява умовете на италианците, като апелира към основните инстинкти чрез социалните мрежи и популяризира лозунги срещу имиграцията, Зая изглежда предпочита тихата подкрепа.

Управителят на Венето бяга и от въпроса дали е съгласен с често гневната реторика на Салвини. „Аз съм част от Лигата, която крещи по-малко, но работим добре заедно“, казва той. „Всеки има свой език и свой начин на общуване“, посочва Лука Зая.

Ако всеки прави политика по свой начин, то Лука Зая явно поддържа по-ниска позиция  и не признава за амбициите си. Така социологическите проучвания правят останалото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още