IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руската ваксина срещу Covid-19 получи първото си външно потвърждение

Данните от фаза 1 и 2 на тестовете ѝ бяха публикувани от международното издание Lancet

17:18 | 04.09.20 г. 15
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Руската ваксина срещу Covid-19 е предизвикала имунен отговор у всички пациенти част от ранните тестове, като също така не се забелязват сериозни странични ефекти. Това показват първите потвърдени данни за медикамента.

Ваксината също така е стимулирала производството на Т-клетки – вид бели кръвни телца, които подпомагат имунната система при унищожаването на инфекции, показват предварителните резултати от фази 1 и 2 на тестовете. Те бяха публикувани в петък на страниците на престижното медицинско издание Lancet. Това е първото потвърждение на изводите на руските учени от чуждестранни експерти, съобщава Bloomberg.

Въпреки ограничения обхват на тестовете, данните засилват позициите на Москва в надпреварата за ваксина със САЩ, Европа и Китай. Здравни експерти от чужбина многократно критикуваха регулаторното одобрение на ваксината миналия месец с довода, че е прекалено прибързано, без да е премината фаза 3 от изпитанията. Скептицизмът бе разпалван и от обвиненията, че руското разузнаване е хакнало западни програми за разработване на подобен медикамент – твърдения, които от Кремъл отричат.

Днешните публикации отбелязват „повратна точка“ след „атаките“ срещу проекта, посочва Кирил Дмитриев, главен изпълнителен директор на Руския фонд за преки инвестиции, който подкрепи разработването на медикамента.

Тестовете от фаза 1 и 2 са били проведени в две руски болници и са включвали 76 здрави хора на възраст от 18 до 60 години. На всички участници е била дадена ваксина, не е имало плацебо група.

Фаза 3 бе одобрена на 26 август и в нея ще участват 40 000 доброволци от различни възрастови и рискови групи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 5 rate down comment 3
zelka007
преди 3 години
чак пък да няма , според тракера за ковид-ваксини във вашингтон пост :170 - предклинични8 - фаза 114 - фаза 2
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 6
nobel
преди 3 години
Лошото е, че друга ваксина, освен руската за сега няма и на хоризонта. Да не говорим за фази 1, 2 и 3. И според мен проблема не е в това, че не могат да я направят. Руската наука едва ли е най-силната в света. А в това, че не бързат да я правят, защото знаят колко е безсмислена. Иначе ваксина може да се направи за всяко вирусно заболяване. Въпросът е, че понякога няма смисъл и е по-добре имунната система на организмите ни да бъде оставена сама да се пребори. Иначе вируси има от милиарди години, а ваксини от около 100. И все пак животът на Земята още не е изчезнал
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 6
zelka007
преди 3 години
какво рипате и двамката ... :)))руснаците са публикували резултати от изследванията и как са ги провели в престижно международно медицинско издание ... единственото дето заслужава адмирации , е че са успяли да преминат редколегията ... дотук добре , ама онова със страничните ефекти си е и в техният текст ... :))) ... и преди да почнете да жулите хвалебствия , самите руснаци пишат , че трябва да се премине към фаза 3 на изпитанията . даже те самите пишат в текста , че са участвали предимно млади мъже и са много малък брой за да се вадят генерални изводи , но резултатите били обнадеждаващи ... :))) ... те първа трябва да се правят изследвания в/у възрастни мъже и жени въобще , и рисковите групи ...и преди го писах и пак ще го напиша , не подценявам резултата , но веселото подскачане около тази ваксина е далече в бъдещето ... ако имате зор пишете се доброволци за фаза 3 ... :)))те ви и линка и четете в оригинал ...https://***.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(20)31866-3/fulltext
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 3
Императорът
преди 3 години
Направо чувствам как озверелите русофоби мъчително се гърчат !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 3
ing5rov
преди 3 години
ваксината не се препоръчва за пиндотролове ... предизвиква разстройство , стомашно и мозъчно ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още