IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейският парламент: Свободата на медиите в ЕС се влошава

Обществените медии са под влиянието на управляващите, а частните - на олигарси и мафия, журналистите са бити, включително и от България

13:53 | 10.09.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(88, 88, 88); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Свободата на медиите в повечето държави от Европейския съюз се влошава, заяви днес евродепутатът Магдалена Адамович (ЕНП) при представянето на проектодоклад пред комисията на Европейския парламент по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи, предаде БТА от Брюксел.

Тя отбеляза, че този въпрос е свързан с върховенството на закона и със съществуването на ЕС.

Магдалена Адамович посочи, че „медиите биват превземани от управляващите партии, извършва се социално инженерство за политически цели, разпространява се дезинформация и език на омразата с цел завземане или запазване на властта и това се наблюдава все по-често“.

Евродепутатът коментира, че заплахи за медиите се наблюдават по целия свят, а по време на пандемията от Ковид-19 обстановката допълнително се влошава. „Нарастват случаите на насилие срещу журналисти“, съобщи Адамович.

Евродепутатът Елена Йончева (БСП, Социалисти и демократи) настоява, че е дошло времето да се действа с конкретни политически решения за свободата на медиите. Тя предложи да има европейски механизъм за наблюдение на медиите, с ясни показатели, ако е необходимо - и законодателни.

Йончева поиска подкрепа за разследващата журналистика, включително финансова. По нейните думи има необходимост от въвеждане на общ механизъм срещу монополизацията на медийната собственост.

Рамона Стругариу (Обнови Европа) даде България за пример за постоянно влошаване на състоянието на медиите. Тя заяви, че е видяла от нашата страна кадри с журналисти, нападани от полицията с палки, газ, дори задържани с белезници.

Окървавени лица на журналисти и протестиращи нямат място в Европа и по света. Призовавам виновниците за тези събития в България да понесат отговорност“, добави тя.

Алис Кунке (Зелени) предложи въвеждане на механизъм за оказване на бърза подкрепа за журналисти, поискали защита.

Лусиа Николсонова (Европейски консерватори и реформатори) също е на мнение, че в Централна и Източна Европа състоянието на медиите не е никак добро. „Обществените медии са под влиянието на управляващите, а частните - на олигарси и мафия, добави тя. - Обществото все повече е под влиянието на дезинформацията.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 3 години
железна логика имаш... като ти чета коментарите умират мозъчни клетки...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
фиг.1
преди 3 години
Много ми е интересно защо обвиняват всички други за продажността на медиите, но не и самите медии? Също и примера с "протестите" в България - целта на журналистите е да отразяват събитията обективно, но чий са го търсили в първите редици на погромаджиите? Никой не е тръгнал да превзема сградата на парламента, много добре им е известно, че няма начин да успеят. Просто са искали кадри как полицията бие демонстранти и снимката на някой окървавен журналист по възможност. Ако не беше точно този тип журналистика, до насилие вероятно изобщо нямаше да се стигне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още