IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След Brexit Лондон засега е водещ партньор на ЕС в търговията с храни

Статистиката отчита непрекъснат спад на стокооборота между двете страни, като за полугодието вносът на спиртни напитки от Острова се свива с 26%

17:02 | 16.10.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

През първото полугодие на годината ЕС е изнесла храни на стойност 90,2 млрд. евро, а вносът е на стойност 62,7 млрд. евро, показва статистиката на Европейската комисия (ЕК). Въпреки кризата с COVID износът се увеличава с 2,7% спрямо същия период на 2019 година, а вносът расте с 2,4 на сто.

От данните е видно, че след Brexit Великобритания засега остава най-големият търговски партньор на общността при търговията с храни. През периода януари - юни към Острова са изнесени храни на стойност 19,8 млрд. евро, но от началото на годината има спад на износа и през полугодието той достига 2,6%. Най-значително намалява износът на масло (33%), вино (14%) и птиче месо (9%).

Обединеното кралство внася в ЕС стоки за 7,2 млрд. евро и спадът тук е с почти 11%. С 26% е по-нисък вносът на спиртни напитки, а на шоколад и шоколадови изделия се свива с 13 на сто.

В периода януари - юни 2020 година страните от ЕС записват съществено увеличение на износа на пшеница (с 66%), благодарение на търсенето и относително ниските цени в общността, както и на свинско месо (ръст от 49%), благодарение на търсенето в Китай.

Но в същото време едни от традиционните стоки в експорта отчитат понижение. През полугодието Съюзът е изнесъл с 25% по-малко спиртни напитки и с 15% по-малко вино спрямо същия период на 2019 година.

Виното е основният продукт в износа на храни и напитки на ЕС с общо 6,09 млрд. евро за полугодието. На второ място обаче вече се нарежда свинското месо с 4,8 млрд. евро, като за цялата 2019 година износът е бил на стойност 7,9 млрд. евро. Износът на пшеница почти достига нивата от 2019 година - за полугодието на тази година страните са изнесли пшеница на стойност 4,2 млрд. евро, спрямо 5,4 млрд. евро за миналата година.

Основният внос от трети страни в ЕС са продукти от групата "Тропически плодове, ядки и подправки", чиято стойност през полугодието достига 7,1 млрд. евро. Увеличението е от 12 на сто.

С над 65% пък се увеличава вносът на етанол (до 477 млн. евро), което е свързано с търсенето на дезинфектанти на основата на суровината в борбата с COVID.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:28 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още