IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подценяват ли европейските банки опасността от нов икономически спад?

Характерът на пандемията подчертава необходимостта от внимателно наблюдение на формата и въздействието на мерките за реагиране, предупреждава Commerzbank

17:30 | 07.11.20 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Ръководителите на европейските банки отново са в светлината на прожекторите. По време на тежката първа половина на 2020 г. някои кредитори отчетоха загуби на фона на увеличените провизии за лоши кредити. Сега обаче те се радват на възстановяване на печалбите през третото тримесечие. Повечето от регионалните банкери звучат уверени, че най-лошото от пандемията е зад тях въпреки новите блокади. Небоходима е обаче доза предпазливост, пише Bloomberg в свой анализ. 

Тъй като искат да убедят регулаторите, че отговарят на условията да подновят изплащането на дивиденти и да увеличат печалбите на акционерите, европейските банки може би подценяват потенциалното влияние на нов икономически спад и продължаващото свиване на маржовете на печалба.

Италианската Intesa Sanpaolo се придържа към целта си за печалба за 2021 г., като очаква нетни приходи от поне пет милиарда евро (5,9 милиарда долара) - с около една четвърт над прогнозите на анализаторите. UniCredit също потвърди целта си за приходи от поне 3 милиарда евро през следващата година, след като приходите ѝ за третото тримесечие надвишиха очакванията на анализаторите.

Подобна сигурност за това каква ще е 2021 г. изглежда съмнителна. Никой не знае колко тежки ще са белезите от новите блокади. Еврозоната се насочва към рецесия с двойно дъно през четвъртото тримесечие, сочат очаквания на Bloomberg Economics.

Ключово за опимизма на европейските банкери, след като заделиха над 69 милиарда долара през първата половина на годината, е, че тежестта от провизиите за лоши кредити е зад гърба им. В условията на настоящата криза банките трябваше да предприемат тези мерки по-рано заради опасността от ръст на лошите кредити. Все още обаче има основателни съмнения относно представянето на икономиката през следващите няколко месеца.

Главният изпълнителен директор на UniCredit Жан-Пиер Мустие заяви, че ситуацията изглежда по-добре по отношение на необслужваните заеми, но отбеляза, че мораториумите върху плащанията, подкрепени от правителството, вече изтичат. Това усложнява анализа кой клиент ще се завърне към плащанията си.

„Бързо развиващият се характер на коронавирусната пандемия означава, че формата и въздействието на мерките за реагиране ще трябва да бъдат наблюдавани много внимателно през следващите дни и седмици“, заявиха от Commerzbank. Това предполага, че провизиите на банката може да са по-високи от заделените 1,5 милиарда евро за 2020 г.

Цялата публикация може да прочетете на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:29 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още