IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руският енергиен министър става вицепремиер

Неговият пост по всяка вероятност ще поеме Николай Шулгинов, главен изпълнителен директор на държавния енергиен доставчик RusHydro

16:00 | 09.11.20 г.
<p>
	Александър Новак. <em>Снимка:&nbsp;&nbsp;Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Александър Новак. Снимка:  Andrey Rudakov/Bloomberg

Руският министър на енергетиката Александър Новак ще бъде повишен във вицепремиер на страната - поредна рокада в руския кабинет, като същевременно ще запази ролята си на преговарящ от страна на Русия в ОПЕК+, предава Bloomberg TV Bulgaria.

Премиерът Михаил Мишустин заяви в понеделник по oбществената телевизия, че е поискал от Държавната дума да одобри Новак за вицепремиер. Николай Шулгинов, главен изпълнителен директор на държавния енергиен доставчик RusHydro, беше предложен да заеме вакантния пост на енергиен министър.

49-годишният Новак ръководи енергийното министерство от 2012 г. Той ще продължи да представлява Русия в преговорите с Организацията на страните износителки на петрол и да спомага за установяването на исторически връзки с картела, заяви правителствен служител, запознат със ситуацията. Говорителят на руското правителство отказа да коментира назначението пред Bloomberg.

Съюзът ОПЕК+, чийто фактически лидери са Саудитска Арабия и Русия, има значително влияние върху ценообразуването на една от най-важните стоки в света. През април представителите на алианса се съгласиха да наложат рекордни ограничения върху доставките на „черното злато“ заади пандемията от коронавирус. Групата трябва да реши този месец дали удължи ограниченията си и през следващата година.

В понеделник номинациите на Новак и Шулгинов получиха одобрение от енергийния комисия на Държавната дума. Долната камара ще проведе отделно гласуване през утрешния ден (10 ноември).

В съобщения на сайта на руския президент става ясно също, че още двама министри са освободени от постовете си. това са министърът на околната среда и националните ресурси Дмитрий Кобилкин и транспортният министър Евгений Дитрих.

Нова конституция

Според новата конституция на Русия, която е в сила от юли, вицепремиерите и министрите на страната трябва да бъдат одобрени от депутатите в Думата. Едва след това ще стане ясно до каква степен ще се припокрият правомощията и отговорностите на Новак с тези на Шулгинов и Юрий Борисов - понастоящем вицепремиерът на Русия, отговарящ за енергийните въпроси. Юрий Борисов също така оглавява Министерството на промишлеността и търговията, както и държавната ядрена компания „Росатом“, космическата държавна корпорация „Роскосмос“ и някои регулаторни институции.

В компетенциите на Новак като вицепремиер, освен руската енергетика, ще бъдат включени и други сектори, гласи информация на руската медийна група РБК.

Новак придоби международна слава като един от архитектите на ОПЕК +, който успя да спаси цените на петрола след огромния спад през 2016 г. и отново тази година. Той е съпредседател на няколко междуправителствени комисии, включително руско-саудитската комисия, фокусирана върху по-широкото икономическо сътрудничество между двете страни.

В Русия Новак отговаря за производството и транспортирането на петрол, природен газ и развитието на възобновяеми енергийни източници. Новак има пряко участие в големи местни енергийни проекти, като разширяване на газопроводната мрежа на Газпром и модернизиране на руския капацитет за преработка на петрол. Новак също представлява интересите на индустрията в рамките на правителствени дебати по отношение на данъчното облагане в петролно-газовия сектор.

Новак започва кариерата си в руското правителство през 2008 г. като заместник-финансов министър.

Генералният секретар на ОПЕК Мохамед Баркиндо приветства номинацията му. Двамата с Новак са работили заедно през последните четири години - от началото на сътрудничеството на алианса с Русия.

„Александър Новак представлява това, което винаги съм смятал за „мост на надеждата“ между ОПЕК и страни извън ОПЕК“, коментира Баркиндо по време на онлайн сесия на Международната изложба и конференция в Абу Даби, като допълни, че Новак е доказан лидер в цялото значение на думата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още