IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италия се приближава към нова коронавирусна катастрофа

Властта в страната допусна поредица от гафове в управлението на кризата, което допълнително я притиска

13:48 | 18.11.20 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Francesca Volpi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Francesca Volpi/Bloomberg

Други обаче критикуват правителството за регионалния му подход към блокадите. „Проблемът е, че в момента имаме картина на зараза, която е с 10 до 15 дни по-стара“, казва Джовани Леони, вицепрезидент на италианския Орден на лекарите. Той се позовава на забавянето във времето между инфектирането и откриването на случая. „Непрекъснато се опитваме да преследваме вирус, който продължава да се разпространява“, добавя той.

Една от характерните черти на втората вълна е, че югът е засегнат толкова силно, колкото северната част на страната, която понесе тежестта през пролетта. Леони отбелязва, че бедните южни региони имат по-малко легла за интензивно лечение на глава от населението и че въпреки че правителството полага усилия за подобряване на капацитета, персоналът не достига. Така лекарите обслужват все повече легла за интензивно лечение, което допълнително напряга системата.

Половинчати мерки

На италианските власти не им се размина и политическият приятелски огън. Бившият министър-председател Матео Ренци, чиято партия Italia Viva е част от управляващата коалиция, заяви, че затварянето на ресторанти и театри е било грешка и че блокирането на цялата страна е за предпочитане пред „половинчатите мерки“, според La Repubblica.

Губернаторът на регион Кампания Винченцо де Лука, член на управляващата Демократическа партия, многократно се сблъсква с министри от кабинета. Той обвини правителството, че „изгуби два ценни месеца, през които имахме драстично увеличение на случаите, както и на смъртните случаи“. "С изключение на трима или четирима министри, това не е правителство", коментира де Лука. "При тези условия по-добре изпратете правителството у дома", заключава той.

Нино Картабелота, президент на фондация GIMBE - неправителствена организация, посветена на защитата на здравното обслужване, основано на доказателства, заяви, че променящите се правила на правителството са създали несигурност и безпокойство сред гражданите.

„Постоянните промени на мерките на седмична база показва, че политиците непрекъснато преследват числата. Те пренебрегват или не искат да вярват, че вирусът е винаги с две седмици напред и че бюрократичните закъснения след това добавят още една седмица“, казва той.

Картабелота допълва, че министрите се нуждаят от средносрочна до дългосрочна стратегия, която да се основава на науката, а не на политиката. „Изглежда, че данните и научните доказателства играят все по-малка роля в процеса на вземане на решения“, посочва той. В противен случай последиците ще бъдат ужасни, предупреждава той. „Само пълно блокиране ще може да избегне тотален колапс на болничната система“, заключава Картабелота.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 4
michaelis23
преди 3 години
я стиа си дрънкал тъпотии ве кaиш .... ако не ти е пуснала комшийката аз не съм виновен .... Всеки ще Омре няма някой да остане за х400години, ама никой до са не е Омрял точно от тва, мои познати и близки измряха още на 20йсе кат дойде ваща демокрация от дроги ей са наскоро пак се гръмна един лека му пръст щото е мноо убаво в Колонията ама не е зарад короната... Ей тва е реалността, ковидите питай китайците що не *** а би треало до са да са трупясани и ония наще с протести 5 месеца, а те наглеците са още живи моля ти се .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 5
ing5rov
преди 3 години
соларков , парцала който слагаш на мутрата за да не те глобят , те пази точно толкова колкото мрежата за комари пръднята ... айде стига психясва , а китайците също си *** , само че не от ковид , ами от нещо друго ... тъй им е разпоредено .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 5
Solar Power
преди 3 години
Когато започнат да измират близките ти и хора млади на по 30 години твои познати които ходят с километри всеки ден ... ще запееш друга песен.Китайците просто спазват мерките това е ! Всички там са така ... а ти ходиш без маска защото си смел ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 5
фиг.1
преди 3 години
А кой е отговорен за обединението на жълтурите? Не е Байдън, нито Обама, това е ясно. А "западно ориентираните" Япония и Южна Корея, да не говорим за Австралия не знам къде ги тикаш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 5
mvr0306
преди 3 години
Аз мисля, че "западно" ориентираните Корея, Япония и Австралия също застанаха на страната на Китай. ЕС е бита карта, то е ясно и на децата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 3
Zlato
преди 3 години
Определено тази година ще се запомни като голямото китайско превъртане на запада. На Изток кихнаха, на Запад се пос.раха :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 7
michaelis23
преди 3 години
чудно що у Азия нема втори вълни, уж от чайниците дойде вирОса от прилепи и са тия прилепи сигур са ги преместили само в Гейpoпата аз у другите държави петорни вълни не видех .... Чайниците изпотрепаха културно и хуманно циркажиите и организаторите с короната и за тва там немат повече ядове .... Но понеже тука са глобалистките пyмяpи ше се носят още бая дълго време маски в Рептиландския СССР. Нека спират и така ош неколко пъти и айдееее сбогом Гейpопа мож па и за убуу да е, най после да се разпадне тая ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още