IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа може да даде зелена светлина за ваксината на Pfizer преди Коледа

Лидерите на Германия, Италия и Полша, както и на други страни, настояват европейският регулатор да ускори прегледа си

16:58 | 15.12.20 г. 13
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка:&nbsp;Jacquelyn Martin/AP Photo/Bloomberg</p>

Снимка: Jacquelyn Martin/AP Photo/Bloomberg

Все повече расте натискът в Европа за по-бързото одобрение на ваксината срещу коронавирус на Pfizer и BioNTech. Според германските власти това може да стане със седмица по-рано на фона на растящия брой смъртни случаи на Стария континент.

Германия е „оптимистична“, че Европейската агенция по лекарствата ще може да вземе решение до 23 декември, заяви министърът на здравеопазването Йенс Шпан по-рано днес, цитиран от Bloomberg. Преди това от агенцията посочиха, че препоръка може да бъде дадена до 29 декември, а окончателното одобрение да дойде няколко дни по-късно.

„Правим всичко възможно, за да може тази ваксина да бъде одобрена колкото се може по-скоро“, каза Шпан. „Целта е да получим одобрение преди Коледа“, допълни той и посочи, че Берлин се надява разпространението в страната да започне преди края на годината.

Лидерите на Германия, Италия и Полша, както и на други страни, настояват европейският регулатор да ускори прегледа си, след като кампании за ваксинации вече започнаха във Великобритания и САЩ. Но дори и да има зелена светлина до 23 декември, имунизационната програма ще започне седмици по-късно от тази във Великобритания – повод за напрежение, като се има предвид, че именно германски учени стоят зад медикамента на Pfizer и BioNTech.

„Може да се запитате защо тази ваксина вече е била одобрена в други държави, но не и в Германия“, коментира Александър Добринд, член на парламентарната група на канцлера Ангела Меркел. „След като ние сме един от основните производители на тази ваксина, ние трябва също така да сме и първите, които я използват“, допълни той.

Европейската оценка на ваксината ще е „първото системно одобрение на ваксината в света“, каза Шпан.

Агенцията работи денонощно по ваксината и може да бъде взето решение и преди 29 декември, коментира изпълнителният директор на Европейската агенция по лекарствата Емер Кук пред германския в. Handelsblatt. Въпреки това датата остава зададена за повече яснота, посочи на свой ред говорител на регулатора пред германското издание Focus.

За разлика от САЩ и Великобритания, където бяха дадени извънредни одобрения, европейският орган прави оценка на ваксината за условно пазарно одобрение. Това изисква „по-високо ниво на доказателства“ за нейната надеждност, посочиха от Генерална дирекция „Здравеопазване и безопасност на храните“ към Европейската комисия.

„Всяка седмица е от значение“, каза полският премиер Матеуш Моравецки в Брюксел в петък. „Всяка седмица означава огромни човешки загуби, нови заразявания и мащабни загуби за икономиката“, допълни той.

В същото време по-рано днес стана ясно, че медикаментът на Moderna е бил одобрен за употреба от американските регулатори. Това разчиства пътя за извънредно пускане в употреба на ваксината в САЩ

От Агенцията по храните и лекарствата заявиха в доклад, че експерименталната ваксина е 94,1% ефективна при предотвратяване на симптоми на Covid-19, потвърждавайки по-ранни резултати на самата компания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

13
rate up comment 1 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Дано не разбираш лично чрез някой от твоите близки, че това не е "несъщедтвуваща пандемия", тъъпак празноглав! Когато почнат да умират реални хора, които познаваш, друга песен ще запееш! Аман от слабоумни същества!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 3
julian12
преди 3 години
Интересно как западните *** защитават действията на запада, който видимо налага диктатура и тирания с извинението за една несъуществуваща пандемия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 3 години
В случаят с ing5rov щяхме да сме доволни ако имаше нормален интелект, ти висок ще му търсиш. Ама те руснаците са го наели на принципа "по-добре двама прости но да помагат, отколкото един умен но да пречи".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 3
ing5rov
преди 3 години
те троловете ако се ваксинират , никой нема да види инвалидизиращи странични ефекти .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 3
penman
преди 3 години
Комунистическите к.ратуни не са способни на мисловна дейност!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 2
studioaa
преди 3 години
Аз няма да се ваксинирам - няма каквато и да е гаранция за безопасността на ваксината липса и система за компенсиране на евентуално пострадалите от нея - редно да има такава при положение, че производителят не носи никаква юридическа отговорност за потенциално инвалидизиращи странични ефекти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 3
ing5rov
преди 3 години
що да не те цитирам , нека да опитат и други ... с "висок ентелект"... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 5
khao
преди 3 години
ирнията ,педи, е резервирана само за хора с висок интелект... Избягвай да ме цитираш! хахахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 4
ing5rov
преди 3 години
е кухаото първи би отбой ... гонел вируса с интелекта си и немало нужда да се ваксинира ... а ти кат немаш ентелект с кво ше уплашиш вируса ? : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 5
ing5rov
преди 3 години
пъпеш , никой не те спира да се мушкаш с колкото и каквито си щеш *** ... кво се пениш ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още