IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брюксел и Лондон договориха здравна сделка в случай на твърд Brexit

Граждани на ЕС и Великобритания ще имат право на рутинно медицинско лечение на хронични заболявания

17:44 | 17.12.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Британците на посещение в Европейския съюз (ЕС) и гражданите на ЕС, посещаващи Великобритания, които се нуждаят от рутинно медицинско лечение – например диализа, могат да кандидатстват за продължаване на достъпа до здравни грижи в чужбина дори ако двете страни не успеят да сключат споразумение за бъдещите си отношения, съобщава ВВС.

Днес двете страни са се договорили за временна, ограничена във времето сделка, насочена към пациенти, които се нуждаят от редовно лечение на хронични заболявания. Споразумението трябва да предотврати прекъсването на лечение, например химиотерапия.

Споразумението, обхващащо Европейското икономическо пространство и Швейцария, ще действа една година – от 1 януари до 31 декември 2021 г.

От 1 януари реципрочните здравни грижи са ограничени до британски пенсионери, които вече живеят в ЕС; британци, които работят в ЕС; студенти; всички зависими от тези групи.

Пациентски групи от години агитират за взаимни договорености, обхващащи хронични заболявания, с аргумента, че без тях пациентите не могат да пътуват до Европа, тъй като застрахователните компании не покриват техните нужди.

„Правителството признава, че тези текущи, рутинни разходи за лечение могат да бъдат скъпи и това прави пътуването в чужбина изключително предизвикателно за много хора“, посочва в писмено изявление министърът на здравеопазването на Великобритания Едуард Аргар.

Той допълва, че едногодишната схема ще бъде изпълнявана в страната му от Органа за бизнес услуги на NHS, който се отчита пред Министерството на здравеопазването и социалните грижи.

Хората ще трябва да се свържат със своя лекар, за да потвърдят, че отговарят на критериите на схемата. Допълнителни подробности за схемата, включително процеса на кандидатстване и критерии, ще бъдат публикувани скоро, казва още Аргар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:32 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още