IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС подготвя транспортния сектор за Brexit без сделка

Европейският съвет прие някои мерки, които трябва да смекчат удара за транспорта при твърд Brexit

16:30 | 16.12.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Посланиците на страните в Европейския съвет приеха мерки, които да подготвят транспортния сектор за вариант Brexit без сделка, става ясно от съобщение на институцията. Предложенията са в няколко области, които касаят сигурността на въздушния транспорт и свързаността чрез въздушен и сухопътен транспорт.

Правилата в областта на сигурността ще гарантират, че различните сертификати във въздушния транспорт ще запазят своето действие, което ще предотврати приземяването на самолети на европейските превозвачи.

По отношение на свързаността на въздушния транспорт се предвижда гарантиране на някои от основните услуги, предоставяни от ЕС и Великобритания, в рамките на 6 месеца.

За 6 месеца ще действат и предложените мерки, които да гарантират основната свързаност на автомобилния товарен и пътнически превоз. Условието е Лондон да гарантира същото.

Одобрените от Съвета мерки трябва да получат зелена светлина и от Европейския парламент. Затова и Германското председателство получи мандат за ускорени преговори с депутатите, за да може идеите да минат поне на първо четене до края на 2020 година.

Преходният период за излизането на Великобритания от ЕС изтича на 31 декември 2020 година. Двете страни все още нямат постигнато споразумение по всички спорни позиции, макар и да са налице някои важни пробиви.

Един от тях е за статута на Северна Ирландия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:03 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още