IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съдът: Граждани на ЕС с предварително установен статут имат право на помощи на Острова

Правителството ще обжалва решението

11:59 | 21.12.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Гражданите на Европейския съюз (ЕС) с предварително установен статут във Великобритания имат право на достъп до социални помощи, посочва се в решение на Апелативния съд на Обединеното кралство, цитирано от онлайн изданието EurActiv.com.

Съдът постановява, че гражданите на ЕС с предварително установен статут могат да имат достъп до социални помощи на равна основа с други ищци. Постановлението е по дело, заведено от името на двама румънски граждани, които са пристигнали във Великобритания през 2014 и 2019 г.

През 2019 г. и двамата са получили предварително установен статут в Обединеното кралство по схемата за гражданите на ЕС. Единият ищец е с трайни увреждания, а другият е негов болногледач. И на двамата обаче е отказан достъп до основната схема за социална подкрепа на Острова.

Съдът постановява, че двамата са незаконно дискриминирани въз основа на тяхната националност.

При произнасянето на решението съдията Джъстис Маккомб казва: „Може би не е изненадващо, че законодателството на ЕС по принцип трябва да позволява на гражданите на ЕС да се възползват от определени национални закони на отделни държави, ако законно пребивават във въпросната държава, без дискриминация въз основа на националност. Такова право би било в пълно съответствие с целите и обектите на Съюза“.

„Решението ще осигури справедливост и защита на хиляди граждани на ЕС, които са превърнали Великобритания в свой дом, докато страната все още беше част от ЕС или по времето на преходния период, и са с установен статут там“, коментира съветникът по правата и благосъстоянието Мартин Уилямс на организацията Група за борба с бедността (CPAG).

„Пандемията много ясно илюстрира как всеки може внезапно да има нужда от помощ“, добавя Уилямс.

Понастоящем схемата за уреждане на статута на гражданите на ЕС във Великобритания е получила над 4,2 млн. заявления, от които 42% вече са с предварително уреден статут. Това позволява на тези граждани да продължат да пребивават на Острова за още 5 години. След изтичането им те могат пак да кандидатстват за статут.

Свободното движение ще приключи във Великобритания на 31 декември, когато приключва преходният период след Brexit. Гражданите на ЕС, пребиваващи във Великобритания, ще имат срок до 30 юни 2021 г., за да получат статут.

Правителството на Борис Джонсън твърди, че схемата за статут на европейските граждани е по-щедра от тази, предлагана на британците от много държави членки на ЕС. Те могат да получават обаче само някои обезщетения и помощи, а различни организации многократно изразяват опасения, че хората всъщност имат много по-малко права, отколкото преди въвеждането на тази схема.

В писмо до министъра на вътрешните работи Прити Пател на 30 юни група благотворителни организации и компании призоваха правителството да даде на кандидатите за предварително установен статут „автоматично право на пребиваване“, за да имат достъп до социалноосигурителни обезщетения и жилищна подкрепа.

Междувременно от британския кабинет коментират, че ще обжалват съдебното решение пред Върховния съд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още