IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кралица Елизабет Втора благодари на медиците в коледното си послание

Според нея пандемията е помогнала за обединението на общностите въпреки необходимостта от социално дистанциране

17:51 | 25.12.20 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Британската кралица Елизабет Втора използва ежегодното си коледно послание, за да благодари на медицинските служители на първа линия в борбата срещу COVID-19 и заяви, че пандемията е помогнала за обединението на общностите въпреки необходимостта от социално дистанциране, предава Bloomberg.

„Забележително е как година, която по необходимост раздели хората, по много начини ни сближи“, каза британската кралица, която не е отправяла коледно послание само една година, откакто се възкачи на трона през 1952 г.

„Във Великобритания и по света хората се изправиха великолепно срещу предизвикателствата на годината и съм много горда и развълнувана от този спокоен, несломим дух“, допълни тя. Кралицата изтъкна, че е била „вдъхновена от историите на хора, които са станали доброволци в своите общности, помагайки на нуждаещите се“.

Говорейки от Зелената гостна в замъка Уиндзор, Елизабет Втора призна, че празничният период е с „тъжен привкус“ тази година.

„Някои тъгуват за загубата на свои близки, а на други им липсват приятелите и членовете на семейството, дистанцирани по съображения за безопасност, когато всичко, което наистина искат за Коледа е просто прегръдка или ръкостискане. Ако сте сред тях, не сте сами и нека ви уверя, че сте в моите мисли и молитви“, каза кралицата.

Заснемането на посланието на Елизабет Втора през 2020 г. е станало при спазване на правилата за дистанциране, съобщи нейният секретар по комуникациите. Единствените хора, които са получили разрешение да бъдат в стаята, са двамата оператори и още един член на снимачния екип, като те са носели „надлежни предпазни средства“.

Първото телевизионно коледно послание е отправено от крал Джордж Пети през 1932 г. и оттогава се превръща във важна част от празничния сезон за мнозина във Великобритания и Общността на нациите.

Кралицата не е отправяла коледно послание само през 1969 г., защото повторение на документалния филм „Кралско семейство“ вече било планирано за излъчване през празничния период.

Самата кралица трябваше да се откаже от традиционните коледни празненства и прекарва празничния сезон спокойно в замъка Уиндзор със съпруга си принц Филип. 

Обичайно цялото кралско семейство се събира в дома й в имението Сандрингам в Източна Англия, а посещаването на близка църква за коледна служба е важна част от кралския календар. 

Но сега Великобритания се бори да ограничи разпространението на нов щам на коронавируса, а броят на новозаразените достига рекордни равнища тази седмица. Броят на приетите в болница и на починалите скочи рязко. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 3 години
сега бива ли да пишеш такива неща в навечерието на рождението на друг приказен герой... за който даже част от стадото твърди че се е родил след 13 дена... ще развалиш цялата приказка! ще има разплакани деца, а някой даже няма да си получи подаръка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 1
Pyramid
преди 3 години
И коя и каква е английската кралица? Една дърта бабичка която, от света, само е вземала, нищо не е допринесла, и сега, разни подмазвачи, ми я наричат Ваше Величество? Какво Велимество може данъде някой, над 90 години, паразитирал не само върху своя, ами и върху други народи?Не ми е казала нищо лично но, това опяване около толкова безполезни персони, ми идва в повече. Нека е здрава бабата, ама неми навирайте пивече пид носа: Има други, истински хора, които, ЗАСЛУЖЕНО, обичам и уважавам. ТЯ НЕ Е СРЕД ТЯХ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 1
ing5rov
преди 3 години
"...гнусно, натрапчиво, потискващо и възпитава послушание, чуства за малоценност и създава комплеси ..."функцията на всички медии по отношение на стадото !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 3
kane
преди 3 години
Винаги съм се чудил, как е възможно, едно развито общество( претендиращо за развито) е възможно да търпи и постави и издигне над всички останали един единстве член на това общество. И то завинаги - пожизнено. и да го дондурка и обгрижва него и поколенията му - завинаги...Дори в пчелния кошер това не се случва.Трябва да си с мислене на роб, за да приемеш всичко това.С тези си поставени лица, пожизнени ме отвращава "развитият север", колкото и да се е развил, с тези си поставени клоуни прилича бетер на атаро африканско или амазонско племе, затънало в миналото.Факта, че такива новини за подобни потекла се публикуват постоянно в нашата преса е гнусно, натрапчиво, потискващо и възпитава послушание, чуства за малоценност и създава комплеси и разгневява. Спрете го.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 6
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Ти затова заспа...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 3
дядя Вова
преди 3 години
++10
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
ing5rov
преди 3 години
приспивна песен за бавноразвиващи се .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още