IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Супер Марио е все по-близо до премиерския пост в Италия

Бившият ръководител на ЕЦБ е привикан за разговори от държавния глава Серджо Матарела

11:15 | 03.02.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

След провала на проучвателните преговори държавният глава на Италия Серджо Матарела призова за формиране на правителство на единството. „Чувствам се длъжен да призова всички политически сили, присъстващи в парламента, да се доверят на високопоставено правителство, което не трябва да се идентифицира с никоя политическа формула“, каза той в кратко обръщение във вторник вечерта. Малко след това официалната му резиденция съобщи, че бившият ръководител на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги е бил поканен в двореца „Квиринал“ за разговори в сряда.

Името на Драги, наричан от мнозина „Супер Марио“ от седмици се спряга за ръководител на експертно правителство в Рим. Такъв кабинет вероятно ще бъде решение за следващите седмици или месеци, за да помогне на Италия да преодолее най-належащите си проблеми в пандемията на коронавируса. По-рано Матарела призова за стабилно правителство, което в най-добрия случай ще продължи до края на мандата през 2023 г. Такова правителство с предишния лявоцентристки съюз под ръководството на Джузепе Конте се смята за невъзможно за сформиране след разпадането на преговорите. 

По време на проучванията председателят на Камарата на депутатите Роберто Фицо получи задачата да доведе старите съюзници до масата и да договори компромис. Във вторник той сподели резултатите си с Матарела и накрая обяви, че в момента няма готовност за „създаване на правителствено мнозинство“.

Това остави на Матарела две възможности, както самият той призна в изявлението си: незабавно да настоява за ново правителство или предсрочни избори. „Пътят към новите избори трябва да се има предвид, защото това е елемент на демокрацията“, каза социалдемократът. Предвид настоящата пандемия в страната с около 60 милиона жители обаче Италия не можела да си позволи едномесечна предизборна кампания, каза 79-годишният президент. Заложени на карта за важни фондове за помощ от фонда за възстановяване на ЕС. Правителството трябва да представи инвестиционен план за парите, а времето изтича – срокът е до април. „Не можем да си позволим да пропуснем тази решаваща възможност за нашето бъдеще“, каза държавният глава.  

Именно тези дискусии за фонда бяха причина за разпада на досегашната коалиция.

Спорът завърши с напускането на кабинета на партията на бившия премиер Матео Ренци и малко по-късно - с оставката на премиера Конте.

Назначаването на Драги би било прието добре от пазарите и може да сложи край на политическата интрига, която заплашваше да остави Италия в хаос. 

Но той ще трябва да спечели мнозинство в двете камари на парламента и това може да се окаже труда задача, тъй като някои партии вече заявиха, че няма да го подкрепят.

Сред тях е и движение „5 звезди“, най-голямата партия в парламента, която отказа да подкрепи правителство, ръководено от Драги. Вито Крими, политически лидер на движението, каза, че ръководени от технократи минали правителства са създали „изключително негативни последици за италианските граждани“.

Движението „Пет звезди“ обаче в крайна сметка може да бъде разделено по въпроса, тъй като няколко депутати вероятно ще изберат да подкрепят Драги.

Ако той официално стане следващият премиер, работата му ще бъде да намери траен път към възстановяване за икономиката, която отче минимален растеж през последните десет години.

73-годишният Драги е икономист. От 1984 до 1990 година е изпълнителен директор в Световната банка, а през 1991-2001 година - генерален директор в италианското министерство на правосъдието, като участва активно в проведените по онова време реформи на регулациите на финансовите пазари в страната. Той оглавява ЕЦБ от 2011 г. до края на 2019 г., след което се оттегли от обществения живот.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още