IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Марио Драги се съгласи да поеме премиерския пост в Италия

Бившият гуверньор на ЕЦБ потвърди решението си в разговор с италианския президент Серджо Матарела

21:21 | 12.02.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Бившият управител на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги се съгласи да поеме поста министър-председател на Италия, докато се подготвя да оглави новото правителство, което ще даде приоритет на справянето с пандемията от коронавирус, стабилизирането на икономиката и европейската интеграция, съобщава Bloomberg. 

Драги разговаря с италианския президент Серджо Матарела в Рим след два кръга на дискусии с политически лидери. След като получи широка подкрепа от всички основни партии в страната, с изключение на крайнодесните „Братя на Италия“, той е заявил пред държавния глава, че е готов да формира нова администрация, според генералния секретар на президентството.

В дневния ред на новото правителство попадат овладяването на пандемията, отнела над 90 000 живота в Италия, най-тежката рецесия след Втората световна война и огромният дълг, който достига почти 160% от брутния вътрешен продукт на страната.

По отношение на състава на кабинета Ройтерс посочва, че Луиджи Ди Майо, лидер на Движение „5 звезди“, ще остане външен министър, докато Джанкарло Джорджети, една от основните фигури в партията „Лига“, ще стане министър на промишлеността. Андреа Орландо, от лявоцентристката Демократическа партия, ще работи в кабинета като министър на труда.

Генералният директор на централната банка на Италия Даниеле Франко ще заеме поста на министър на икономиката, докато Роберто Синголани ще поеме ролята на министър на зеления преход.

Драги ще контролира управлението и разпределянето на 209 млрд. евро, предоставени от фонда за възстановяване на Европейския съюз (ЕС), както и други мерки за стимулиране на икономиката.

Церемонията по полагане на клетва на новото правителство на Италия ще се състои в президентския дворец в събота, 13 февруари, от 13.00 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още