IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

План на ЕС е помогнал на 30 млн. души да запазят работата си през 2020 г.

Благодарение на подкрепата безработицата в съюза остана почти непроменена въпреки най-голямата рецесия в историята му миналата година

21:00 | 22.03.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg</em></p>

Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Програма, базирана на евтини кредити от ЕС, е помогнала на до 30 млн. души да запазят работата си в 18 страни членки миналата година, когато коронавирусната пандемия замрази икономики в блока, стабилизирайки заетостта в 2,5 млн. компании, сочи доклад на Европейската комисия, цитирани от Ройтерс.

Въз основа на програмата ЕС е използвал кредитния си рейтинг ААА, за да осигури заеми на стойност 100 млрд. евро на правителствата, които са използвали програмите за краткосрочна заетост, за да запази хората на работа, субсидирайки част от заплатите им вместо да ги обричат на безработица.

Макар че кредитите на ЕС може да не са привлекателни за страните с най-ниски лихви по кредитите като Германия и Холандия, предоставените 90,6 млрд. евро сред 18 страни са спестили 5,8 млрд. евро от лихвени плащания, отбелязва Комисията.

„Инструментът е подкрепил между 25 и 30 млн. души през 2020 г.“, съобщи изпълнителният орган на ЕС в комюнике. „Това представлява около една четвърт от общия брой заети хора в 18 страни членки бенефициенти“, допълва Комисията.

Тази подкрепа за заетостта е оставила безработицата почти непроменена при най-голямата рецесия в историята миналата година в 27-те страни членки, като тя беше 6,5% през март, достигна връх от 7,8% през август и отново намаля до 7,3% през януари.

За сравнение в САЩ, където подобни програми не са широко използвани, безработицата нарасна до 14,8% през април спрямо 4,4% през март преди постепенно да намалее до 6,3% през януари тази година.

За да задържи лихвите минимални, планът на ЕС, наречен Подкрепа за смекчаване на рисковете в извънредна ситуация, или SURE, има гаранции на стойност 25 млрд. евро от всички правителства на страните членки.

„Инициативата SURE доказа стойността си, като запазва хората на работното им място и компаниите над водата по време на кризата. SURE успешно подкрепя десетки милиони хора и компании в ЕС, като ги защитава от риска от безработица и запазва препитанието им“, коментира заместник-председателят на ЕК Валдис Домбровскис.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:03 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още