IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Норвегия блокира продажбата на производител на морски двигатели на руска фирма

Rolls-Royce иска да се раздели с Bergen Engines заради въздействието на коронакризата, но според Осло това представлява риск за сигурността на страната

16:57 | 23.03.21 г. 3
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Anthony Devlin/Bloomberg</em></p>

Снимка: Anthony Devlin/Bloomberg

Норвегия ще блокира продажбата на местен производител на морски двигатели от Rolls-Royce на руска компания заради съображения за национална сигурност, обяви министърът на правосъдието на скандинавската страна пред парламента ѝ във вторник, предава Ройтерс.

Базиран на западното крайбрежие на Норвегия и притежаван от британския Rolls-Royce повече от 20 години, Bergen Engines е сред доставчиците на флота на Норвегия, член на НАТО, както и на глобалната корабоплавателна индустрия.

Още на 9 март норвежкото правителство обяви, че временно е спряло продажбата на производителя на TMH Group за 150 млн. евро, за да оцени последиците за сигурността. „Сега разполагаме с достатъчно информация, за да заключим, че е необходимо да се предотврати продажбата на компанията на група, контролирана от държава, с която нямаме сътрудничество в областта на сигурността“, посочва министърът на правосъдието Моника Маеланд.

Отношенията между Норвегия и Русия, които имат обща граница в Арктика, се подобриха след Студената война, но отново се влошават от 2014 г. насам след анексията на Крим. Това предизвика повече напрежение на север с военно струпване от двете страни на границата и по-чести военни маневри.

"Технологията, притежавана от Bergen Engines, и двигателите, които произвеждат, биха представлявали значителен военно-стратегически интерес за Русия и биха увеличили руския военен капацитет", посочва се в правителствено изявление.

Руското посолство в Осло заяви на 10 март, че решението на Норвегия да спре продажбата на компанията демонстрира антируски настроения и предизвиква сериозно безпокойство. Посолството не е отговорило на искане за коментар.

Като обяви сделката с ТМН, Rolls-Royce коментира миналия месец, че тя е част от общия план на групата за преодоляване на пандемията.

Норвежките опозиционни партии разкритикуваха правителството, че бавно реагира на това, което според тях представлява заплаха за националната сигурност, след като стана ясно, че от Rolls-Royce са информирали властите за плановете си още в края на миналата година.

Случаят ще бъде предмет на специално изслушване в парламента, казва Йетте Кристенсен, депутат от опозиционната Лейбъристка партия.

Bergen Engines произвежда средноскоростни газови и дизелови двигатели за морски клиенти и клиенти за производство на енергия. През 2019 г. в компанията са работили около 950 души, а реализираните приходи са в размер на 332 млн. долара.

През тази година Норвегия въведе нов закон за сигурността, който укрепва способността на правителството да налага условия или да блокира чуждестранни придобивания, когато са заложени жизненоважни национални интереси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
evlogi
преди 3 години
Норвегия от време на време постъпва и правилно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
дядя Вова
преди 3 години
Rolls-Royce иска да се раздели с Bergen Engines заради въздействието на коронакризата, но според Осло това представлява риск за сигурността на странатаНе за страната бе ****, за целио бел свет!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
zelka007
преди 3 години
хихи ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още