IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли Джорджа Мелони да стане следващия премиер на Италия?

Братя на Италия може да изпревари Лига по популярност до края на годината, което ще принуди Матео Салвини да ѝ отстъпи премиерския пост, ако коалицията спечели

08:44 | 22.05.21 г.
<p>
	Лидерът на &quot;Братя на Италия&quot; Джорджа Мелони. <em>Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg</em></p>

Лидерът на "Братя на Италия" Джорджа Мелони. Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Опозицията има право и на една трета от времето, посветено на политиката в контролирани от държавата медии, което означава значително повишена видимост.

Партията настоява, че решението ѝ да остане извън правителството не е политически трик. Мелони казва в писмен коментар за Politico, че нейната цел е да бъде „патриотична опозиция ..., която оценява предложенията на правителството без пристрастия и настоява за намеса по приоритети“, които включват работни места, данъци, пандемия и управление на миграцията.

„Ние не сме в опозиция заради политическо предимство, а поради убеждение“, казва и Федерико Моликоне, който служи като сенатор на партията. „Ако една трета от италианците са категорично в полза на Драги, ние даваме глас на повечето италианци, които имат притеснения“, допълва той.

Ролята на „Братя на Италия“ в опозиция е всичко друго, но не и полезна за „Лига“ и вкарва Салвини в неудобното положение да се опитва да се задържи с единия крак в правителствения лагер, а с другия – в опозиция. „Лига“ в крайна сметка се въздържа да одобри мерките, предварително договорени в рамките на управляващата коалиция, и започна петиция срещу комендантския час на правителството.

От началото на новото правителство напрежението между Мелони и Салвини остава високо. Салвини отказва да се откаже от контрола върху комисията по разузнаване в парламента. Мелони се опитва да раздели правителството, като даде гласове напред за вдигане на полицейския час и иска вот на недоверие за министъра на здравеопазването Роберто Сперанса.

Тай като сезонът на летните мигрантски лодки, акостиращи по брега на Италия, започна ударно, което допълнително ще тества способността на Салвини да съгласува ролята си в правителството с популистките си инстинкти. Мелони отговори на увеличението на мигрантския с призиви за незабавна морска блокада, а Салвини можеше само да поиска среща с Драги.

Междувременно изглежда, че Мелони прави по-големи набези от крайнодесния спектър към центъра. Новата автобиография е част от преобразяването ѝ, за да смекчи имиджа ѝ и да привлече жени избиратели, като акцентира върху трудното ѝ детство без баща и проблемите ѝ с фертилитета.

За някои анализатори конфликтът в десния съюз е само политически театър, който ще спре преди изборите. Очертава се ранен тест дали партиите могат да се разберат отново - те трябва да изберат съвместни кандидати за местните избори в големите градове през есента, по-специално за Рим.

Най-удобно за съюзниците на Мелони е самата тя да се кандидатира. Тя обаче отхвърля тези молби, защото смята, че това е опит да бъде отстранена от по-значимото състезание – националното.

Засега „Лига“ води в анкетите, но по настоящата траектория може да бъде изпреварена от „Братя на Италия“ до края на годината. Салвини ще бъде под натиск да се придържа към споразумението в рамките на алианса и да позволи на Джорджа Мелони да заеме ръководната позиция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още