IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Газпром" не планира нови газопроводи в Европа

От началото на годината компанията увеличава доставките на газ за Европа с 27%

16:15 | 18.05.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Andrey Rudakov, Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg

"Газпром" не планира изграждането на нови газопроводи в Европа, стана ясно от пресконференция на газовия гигант, пише ТАСС. На този етап капацитетът за износ на газовата компания е 330 млрд. куб. метра, като 60% от тях е към Европа. Останалите количества природен газ се изнасят към Китай.

От началото на годината износът на газ към Европа расте, сочат още данни на компанията. В периода от 1 януари до 15 май 2021 г. "Газпром" е доставила 76 млрд. куб. метра природен газ на своите европейски клиенти, което представлява повишение от почти 27 на сто.

Сериозен ръст има по отношение на доставките за Турция (154,4%), както и за Румъния (163,7%). Данните на руската компания за България показват повишение на доставките от 46,5%. 

През тази година "Газпром" планира да изнесе между 175 млрд. и 183 млрд. куб. метра природен газ в Европа на средна цена от 200-206 долара за 1000 куб. метра. 

Именно с увеличеното търсене на природен газ от "Газпром" мотивират изграждането на последния засега газопровод към Европа - "Северен поток 2". Проектът обаче не се приема еднозначно на Стария континент, нито от САЩ. В Москва обаче нямат съмнения, че проектът ще бъде финализиран. 

Газпроводът е икономически изгоден за Европа, коментира вицепремиерът на Русия Александър Новак преди ден, отбелязвайки гъвкавостта на руските доставки в студените зимни месеци. 

"Газпром" разработва и различни сценарии за нисковъглеродно развитие до 2050 г., които са на базата на анализи на икономическите, техническите и политическите тенденции за развитие на енергетиката в глобален мащаб, стана ясно още по време на пресконференцията на компанията.

Очакванията са те да станат готови до май 2022 г., посочва Олег Аксютин, зам.-председател на борда на газовата компания.

В газовия гигант не изключват възможността за развитие във въглеродно неутрална среда. Преди седмици от компанията представиха един от проектите, над които работят в тази насока, а именно нисковъглеродно производство на водород от метан.

През 2020 г. "Газпром" намали емисиите въглероден диоксид с 14% спрямо нивата през 2019 г. От компанията обясниха това с въвеждането на иновации за съхранение на газа и оптимизация от използването на ресурси. Зелените политики са помогнали на "Газпром" да спести над 180 млн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Моабет да става
преди 2 години
След като виждат какво е отношението към Южен поток и СП2, в Газпром трябва да са много глупави ако продължат да настъпват същото гребло. Действат по схемата искате по-скъп втечнен газ ще ви предложим и такъв. В момента изграждат такъв завод близо до финландският залив. Ще предлагат втечнен газ с танкери. Новатек от друга страна отдавна предлага само втечнен газ. Основно към Азия. От 2-3 години обаче и те имат завод за във Висотск с който снабдяват Полша, Литва Латвия и Естония. Ще видим какво ще измислят в ЕС тогава. Ще да е нещо като четвърти енерго пакет в който ще е ограничено максимум 50% от превозваното в танкера може да е притежание на една фирма. Останалите 50% трябва да са на други фирми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още