IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС започва да работи по своя инициатива, конкурентна на китайската "Пояс и път"

Блокът обаче има проблем с насърчаването на бизнеса да инвестира на места, които политиците смятат за стратегически, а фирмите - за рискови

13:13 | 07.07.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg</em></p>

Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Държавите от ЕС най-накрая стават сериозни по отношение на отговора си на китайската инициатива „Пояс и път“ – огромният проект за транспорт и инфраструктура, който Пекин използва, за да свърже Азия с европейските пазари, както и да сигнализира за своето политическо влияние в международен план.

Според проектозаключенията на Съвета на ЕС, видяни от онлайн медията Politico, европейските правителства искат Комисията да прекара следващите девет месеца в изготвянето на списък със „силно въздействащи и видими проекти“, за да се конкурира със схемата на Пекин. Очаква се външните министри на ЕС да подпишат идеята в понеделник.

Сред предизвикателствата пред европейците ще бъде измислянето на име за техния план, което да е толкова завладяващо, колкото „Пояс и път“. Проектът ще се нуждае и от лого.

Всичко това е част от голямата игра на догонване, която Брюксел играе. Президентът на Китай Си Дзинпин стартира отговора си на древния Път на коприната преди около осем години и сега той представлява проекти за около 2,5 трлн. долара по целия свят. Това подкрепя усилията на Пекин за разширяване на морските и енергийните мрежи по целия свят.

Китайската стратегия предизвика критики по редица фронтове. Наред с други неща, Китай е обвиняван, че създава дългов капан за страните партньори чрез икономически неустойчиви съвместни проекти. Такива примери на Черна гора и Шри Ланка.

Пекин, от друга страна, настоява, че "Пояс и път" създава "възможности" - линия, която китайският президент повтори на германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон в скорошно телефонно обаждане.

Миналия месец лидерите на Г7 се съгласиха на демократична алтернатива на китайската инициатива.

„Съветът отбелязва, че други ключови икономики са разработили свои собствени подходи и инструменти за свързаност и подчертава необходимостта всички подобни инициативи и действия да прилагат високи международни стандарти“, посочва се в проектозаключенията. „Съветът изисква от Комисията и върховния представител по въпросите на външната политика Жозеп Борел да пристъпи бързо към изпълнението“ на предложенията.

Насочване към Африка и Латинска Америка

От решаващо значение е, че ЕС се стреми да премине отвъд стратегията за свързаност между ЕС и Азия за 2018 г. и обещава да изгради „глобално свързан“ ЕС, който да позволи на блока да насочи вниманието си към Африка и Латинска Америка - ключови дестинации за китайските инвестиции от години.

Очаква се Съветът да поиска от Комисията, изпълнителната власт на ЕС, да разработи обединяващ разказ за действията, предприети от всички съответни участници. „Разказът трябва да включва разпознаваемо име на марка и лого, разработени съвместно с държавите членки, и трябва да бъде подкрепен от кампания за по-голяма публична видимост“, допълва се в документа.

Съветът ще призове за комбинация от публично финансиране и частни инвестиции, като ще иска от ЕК да „представи съгласувани и рационализирани схеми за финансиране, за да стимулира инвестициите в устойчива свързаност“, включително финансови инструменти на равнище ЕС и държави членки, експортни кредити, заеми и гаранции, както и ангажиране на Европейската инвестиционна банка и Европейската банка за възстановяване и развитие.

Проектът на документа на Съвета е сравнително слаб обаче по отношение на начините за насърчаване на компаниите от ЕС да увеличат инвестициите на места, които политиците смятат за стратегически, но бизнесът счита за рисков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:10 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Alex Silver
преди 9 месеца
ЕССР са вече един вмирисан труп. Щели да конкурират Китай за "пояса и пътя". ФАЩ ги разиграват като маймуни. Себе си не могат да оправят, ще правят експанзия. Може, ама друг път.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още