IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейците без статут се изправят пред несигурно бъдеще във Великобритания

Повечето от хората, които не са спазили срока за подаване на заявление за уреждане на пребиваването в страната, са от региона на Централна и Източна Европа

23:11 | 07.07.21 г. 3
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg</em></p>

Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Неквалифицираните мигранти не са желани

Вероника Хера, която се фокусира върху подпомагането на румънци в Обединеното кралство, отбелязва, че схемата за заселване изглежда е създадена целенасочено, за да попречи на много „неквалифицирани мигранти“ да кандидатстват. „От моя гледна точка EUSS е схема, предназначена да улесни кандидатстването от висококвалифицирани мигранти с много високо ниво на владеене на английски език“, казва тя.

Приложението EUSS е достъпно само на английски език и изисква от кандидатите да притежават компютър с достъп до интернет, смартфон за сканиране на идентификационен номер, имейл адрес и телефонен номер. Според правозащитни организации това е пречка пред някои кандидати.

Хера споделя опита си в подпомагането на мигранти от Румъния, които според нея са пристигнали във Великобритания, след като са станали жертва на трафик на хора. Повечето от тях нямат документи за самоличност, защото са им отнети, така че им е било трудно да попълнят заявленията си, освен факта, че английският им език не е много добър.

Елиза Стаховска от „Надежда за справедливост“ твърди, че „липсата на национални осигурителни досиета, фишове за заплати или други доказателства, които да демонстрират продължителността на пребиваването, може да затрудни кандидатстването. Липсата на национална лична карта или паспорт, документите, които често се отнемат от трафикантите, също може да доведе до закъснения“.

„Желанието на оцелелия да остане и да възстанови живота си в Обединеното кралство трябва да бъде защитено след излизането на Обединеното кралство от ЕС“, добавя тя.

Люк Пайпър, ръководител на политиката в предизборната група The 3 Million, твърди, че тези, които увековечават робството и трафика, „се възползват от неща като [крайния срок]“. „Престъпниците биха могли да кажат на хората: „Пропуснали сте крайния срок, имате проблеми, полицията ще ви депортира, останете с нас - ние ще ви защитим“, казва той.

Разделяне на семейства

Алуна Лепадату, която работи за тръста Luton Roma, твърди, че гражданите на ЕС от ромската общност са сред тези, които са най-негативно засегнати от схемата за заселване. Мнозина от тях, потърсили помощ в нейната неправителствена организация, често не говорят английски, нито официалния език на държавата, от която идват, което допълнително затруднява достъпа до информация за необходимостта от кандидатстване за статут.

„Страхувам се, че хората ще си отидат, че ще бъдат принудени да напуснат. Страхувам се, че семейства ще бъдат разделени, защото родителите не са знаели, че трябва да кандидатстват за децата си“, казва тя.

Повечето страни от ЕС са много по-щедри със сроковете си за гражданите на Обединеното кралство да решат собствения си статус след Brexit – в повечето държави те имат време до 31 декември и всички предлагат на гражданите на Обединеното кралство физически доказателства за статута си: нещо, което Великобритания не предлага.

Необходимостта от действителен документ, доказващ запазени права, обхванати от Споразумението за оттегляне между Обединеното кралство и ЕС, отдавна е фокусна точка на кампанията „3 милиона“. Люк Пайпър казва, че сега нуждата е спешна.

„Гражданите на ЕС ще бъдат изцяло зависими от статута си само на цифрови технологии, работещи денонощно. Те се нуждаят от това, за да докажат правото си да бъдат в Обединеното кралство, да започнат нова работа, да наемат апартамент или да получат лечение от NHS“, казва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
korn
преди 2 години
Точно обратното. За да си на социалки, значи че законно пребиваваш в страната и си част от системата. Проблеми ще имат тези които са работели на черно, не са плащали данъци и са ходели само на гурбет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
doba
преди 2 години
В UK с проблеми ще се окажат само тия на социалки.Всички други са си ок.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
redcretin
преди 2 години
Алуна Лепадату, която работи за тръста Luton Roma, твърди, че гражданите на ЕС от ромската общност са сред тези, които са най-негативно засегнати от схемата за заселване. Мнозина от тях, потърсили помощ в нейната неправителствена организация, често не говорят английски, нито официалния език на държавата, от която идват, което допълнително затруднява достъпа до информация за необходимостта от кандидатстване за статут.Ми да ходят в Индия, нали всичките знаят индийски...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още