IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Системата на ЕЦБ за обработка на плащания се е сринала за два часа

Банката назначи проверка след пет срива на платформата през миналата година, която установява пропуски в управлението

15:43 | 10.08.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Няколко търговски и централни банки от еврозоната бяха оставени да се оправят сами заради нов проблем в платежната система на Европейската централна банка (ЕЦБ) късно в понеделник. Те са загубили достъп до своите онлайн сметки в решаващите часове преди приключването на операциите си, предава Ройтерс.

Системата Target, която свързва банките и централните банки в еврозоната и обработва плащания на стойност близо 2 трлн. евро на ден, претърпя поредица от сривове миналата година и принуди ЕЦБ да започне независим преглед и промени.

При инцидента в понеделник „значителен брой участници“, като банки, централни банки и фирми за пазарна инфраструктура, са загубили достъп до платформата, която им позволява да следят трансакциите и баланса на сметките си, коментира говорител на ЕЦБ пред информационната агенция.

Това означава, че те е трябвало да разчитат на собственото си счетоводство, за да знаят колко пари са оставили в централната банка и да видят входящите и изходящите плащания.

"Технически не е възможно да се каже колко потребители са засегнати. Вероятно значителен брой участници", казва говорителят.

„Участниците обикновено не разчитат само на Target за наблюдение на салдото по сметката си и имат свои собствени вътрешни счетоводни инструменти“, добавя говорителят.

Инцидентът, засягащ информационния и контролен модул на Target (ICM), е започнал около 16:15 ч. централноевропейско време в понеделник. Проблемът е решен в 20:30 ч., два часа и половина след затварянето на системата.

Плащанията все още могат да бъдат уредени.

„Някои участници в TARGET2 са изправени пред проблем, възпрепятстващ достъпа до TARGET2 ICM“, се казва в съобщение на ЕЦБ до участниците в системата.

"Уреждането на плащанията и спомагателните системи не е засегнато от проблема“, допълват от централната банка на еврозоната.

Target се управлява от ЕЦБ с помощта на централните банки на Германия, Франция, Италия и Испания. Платформата свързва банките с техните национални централни банки и централните банки помежду им.

Консултантската фирма Deloitte наскоро завърши независим преглед на системата заради петте срива през миналата година. В един от случаите тя не работи в продължение на 11 часа.

Компанията е открила шест основни проблема в начина, по който ЕЦБ управлява Target, по-специално в начина на извършване на промени и справяне с кризи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още