IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Превземането на Афганистан напомня на Европа, че няма общ план за бежанците

Някои държави планират да се спасяват поединично, като изграждат огради по външните си граници

08:10 | 24.08.21 г. 4
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Все пак втори дипломат от ЕС казва, че се очакват разговори на високо равнище по въпроса между двете страни през следващите дни. Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел писа в Twitter в неделя, че е обсъждал въпроса с турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

Турция обаче не е единствената страна, която се очаква да играе роля. В петък Филипо Гранди, върховен комисар на ООН по въпросите на бежанците, прогнозира, че „всяко изселване“ на афганистански бежанци вероятно ще засегне непосредствените съседи на страната, включително Пакистан, Иран и Таджикистан.

Той подчертава необходимостта хуманитарна помощ да отиде на тези места, ако световната общност иска да задържи афганистанските бежанци по-близо до дома им. „Ако помощта за тези страни не е последователна, тогава би имало силен риск движението да продължи към Европа“, казва той.

Мишел определя миграцията като „трънлива“ тема за ЕС и посочва възможността да работи с държави извън ЕС по този въпрос. Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен обещава да повдигне темата за глобална програма за презаселване на бежанци на предстоящо събиране на лидерите на държавите от Г-7.

Фон дер Лайен посочи още, че ЕС ще увеличи хуманитарната помощ за Афганистан над настоящите 57 млн. евро, предвидени за 2021 г. Работата в самия Афганистан, разбира се, поставя значителни предизвикателства. Лидерите на ЕС подчертават, че хуманитарна помощ не може да мине без одобрението на местните власти.

Въпреки дългогодишните протести на някои лидери на ЕС, огради започват да се появяват по някои от външните граници на ЕС. Дипломати пък обсъждат дали заграждането на хора трябва да се превърне в по-често срещан подход.

Когато през 2015 г. Унгария изгради бариера по границата си със Сърбия и Хърватия, структурата бързо се превърна в символ на популизма. Междувременно отвъд Атлантическия океан Доналд Тръмп се зарече да построи гранична стена по границата с Мексико. Проектът беше реализиран в голяма степен.

Тогавашният председател на Комисията Жан-Клод Юнкер предупреди Будапеща, че „стените и оградите нямат място в държава членка на ЕС“. Изглежда това убеждение ерозира с течение на времето - стига пари от ЕС да не са замесени.

Комисията не критикува Литва, когато наскоро обяви проект на гранична ограда, за да се предпази от потока нелегални мигранти от Беларус. Всъщност говорител на Комисията заяви, че „в ситуацията, пред която е изправена Литва, такава бариера наистина би могла да бъде добра идея“, като същевременно поясни, че проектът няма да се финансира с европейски пари.

Сега Гърция насочва усилията си за изграждане на огради заради афганистанските мигранти. В петък гръцкият министър на защитата на гражданите Михалис Хрисохоидис посети границата на страната с Турция и обеща да запази разделителната линия „сигурна и непробиваема“. „Ние, като европейска държава, участваме в институциите на Европейския съюз“, каза той. "Въпреки това, като държава, ние не можем да чакаме бездейно за възможните последици“, коментира още министърът.

Наблюдатели припомнят и как Фон дер Лайен, по време на посещение в Гърция през миналата година, коментира, че стената е „нашият европейски щит в тези времена“.

В рамките на ЕС обаче има натиск да се помогне на афганистанци да дойдат действително в Европа. През последните дни комисарят по вътрешните работи на ЕС Илва Йохансон призова държавите членки „да увеличат квотите за презаселване“ за афганистанците. Фон дер Лайен повтори този призив в събота. Тя предлага „необходимите бюджетни средства“ за страните от ЕС, които „засилват и помагат при презаселването на бежанците“.

Върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика Жозеп Борел представи още по-амбициозна идея. Пред Европейския парламент Борел спомена за възможността да се позове на неизползвана досега клауза на ЕС, известна като Директива за временна защита.

Мярката, въведена през 2001 г. след бежанската криза в Косово, предлага незабавна защита на категория бежанци и позволява на страните от ЕС да преразпределят тези бежанци на доброволни начала. За разлика от много други инициативи на ЕС, тази не изисква единодушие, а само мнозинство. Служители на ЕС обаче са скептични и за това.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 6 rate down comment 0
velchev
преди 2 години
Като репатрират няколко самолета с бежанци обратно в държавите откъдето са дошли и ще спрат да идват нови бежанци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 4
khao
преди 2 години
не е ли редно, теб да те натирим в Сибир... рвдно е, ама европейска му работа!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 3
Императорът
преди 2 години
Вместо да пълним Европа с талибанци, не е ли милион пъти по-добре такива стари пaчaври като урсулата и тая - илва - да ги натирим в Талибания при любимците им? Защото подобни политически мрсници си живуркат в затворените охраняеми комплекси - но обикновените европейци са жертва на терора да дивaци, отказващи да излязат от средновековието, с морал, по-нисък от тоя на живoтните !!! За отвратителният гнъсен старец борел пък изобщо да не отварям темата - Лавров беше прав да се гаври публично в тоя дегeнерат !!! Изводите - болезнени при това - още от предното нашествие на мигри, са ясни - именно талибанците се показаха като най-озверели, най-опасни, най-надъхани с омраза, и най-озлобени срещу мирните европейци, които ги приютиха !!! Що за уpоди политици може да настояват Европа да приеме ОЩЕ от тия античoвеци? Нима забравихме как тия хвърляха и тъпчеха Българския хляб и запалиха Българското знаме в Харманли? И какво - сега да си поканим още ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
econo_miss
преди 2 години
Имам чувството че от Ивайло насам ни управляват все житейски наивници.Като че ли забравяме нашата си приказка за "Неволята". Вместо да приказваме само, да вземем да направи една хууубава стена. И да поувеличим средствата за гранична отбрана. И по-специална подготовка за граничарите. А в 21 век, че и дронове си трябват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още