IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изучаването на сложни физични системи донесе Нобел на трима учени

Откритията на Сюкуро Манабе, Клаус Хаселман и Джорджо Паризи имат сериозно влияние върху изучаването на климатичните промени

14:16 | 05.10.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Роденият в Япония американец Сюкуро Манабе, германецът Клаус Хаселман и италианецът Джорджо Паризи спечелиха Нобеловата награда за физика за 2021 г. днес за работата си, която помага да се разберат сложни физични системи, включително променящият се климат на Земята, съобщава Ройтерс.

Едната половина от наградата, в размер на 10 млн. крони (1,15 млн. долара), се разделя поравно между 90-годишния Манабе и Хаселман за моделирането на климата и надеждното прогнозиране на глобалното затопляне.

Другата половина отива при Паризи за откриването на „скрити правила“ зад на вид хаотични движения и завъртания на газове или течности.

„Сложните системи се характеризират от случайности и липса на ред и са трудни за разбиране“, казва Шведската академия на науките в своето изявление. „Наградата тази година оценява нови методи за описването им и прогнозирането на дългосрочното им поведение“.

Манабе в момента е в Университета Принстън в САЩ, Хаселман е част от Института по метеорология Макс Планк в Хамбург, Германия, а Паризи – от Университета Сапиенца в Рим.

Физиката е втората област, в която се връчва Нобелова награда тази седмица, след като американците Дейвид Джулиъс и Ардем Патапутиян спечелиха наградата за медицина в понеделник за откриването им на рецепторите за температура и допир в тялото. 

Нобеловите награди са създадени по волята на шведския изобретател и бизнесмен Алфред Нобел и се връчват от 1901 г. насам, с малки изключения, основно заради двете световни войни.

Носителите на наградите по химия ще бъдат посочени в сряда. В четвъртък и петък ще последват обявяванията за Нобелова награда за литература и Нобелова награда за мир. Поредицата завършва в следващия понеделник, 11 октомври, с така наречената Нобелова награда за икономика, дарявана от Шведската централна банка.

Церемониалното връчване на всички награди традиционно се провежда на 10 декември, годишнината от смъртта на дарителя на наградата Алфред Нобел. Фондацията Right Livelihood обяви миналата сряда лауреатите на тазгодишните алтернативни Нобелови награди.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още