IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сделката на Unicredit за Monte пропадна

Кандидат-купувачът и италианските власти са се разминали в представите си за оценката на изпадналата в криза банка

10:18 | 25.10.21 г.
Автор - снимка
Създател
Сделката на Unicredit за Monte пропадна

Това е най-старата банка в света - и в момента най-голямото бреме в икономическата политика на Италия: Monte dei Paschi di Siena (MPS). Сега стана ясно, че дълго планираната продажба на национализираната банка на конкурента Unicredit се е провалила. Преговорите са прекъснати и няма да продължат, обявиха от Unicredit и Министерството на икономиката.

Според близък до преговорите източник до провала са довели значително различни идеи за финансовите аспекти на сделката.

Премиерът Марио Драги трябва да продаде богатата на традиции банка, спасена от държавата през 2017 г. с 5,4 млрд. евро, до средата на 2022 г. съгласно споразумението с ЕС. Освен това правителството трябва да получи одобрение от Брюксел, за да може да изпомпа повече пари в изпадналата в криза банка, без да има сценарий държавата да излезе от MBS. 

Ройтерс съобщи още в събота, че преговорите са напът да се провалят. Причината е спорът за скъпата рекапитализация на MPS, твърдят пред агенцията източници. Unicredit е поискала държавата да внесе още 6,3 млрд. евро в Monte Paschi с оглед на необходимите корекции в отчетите.

Министерството на финансите обаче е сметнало голяма част от тези корекции за неоправдана. Освен това Unicredit оценява частите от MPS, които иска да купи, само на 1,3 млрд. евро. Министерството на финансите обаче очакваше от 3,6 до 4,8 млрд. евро. Така исканията на Unicredit щяха да осуетят целта на правителството да не продава MPS под стойността. От Unicredit не са коментирали информацията.

Източник казва, че правителството вече може да работи по "План Б". „В момента не е възможна сделка при условията на UniCredit. Но същата рамка, която беше предложена на UniCredit, може да се приложи към „самостоятелен“ план“, обясни източник, запознат с плановете.

Правителството вече е проучило възможните предимства на независимостта на MPS, при която Министерството на финансите ще приложи части от мерките, които са били предложени и на UniCredit - включително увеличение на капитала с няколко милиарда евро. Вероятно правителството ще реорганизира управлението в Monte dei Paschi и ще прехвърли лошите заеми на MPS на държавната компания AMCO.

Италия спаси най-старата банка в света от колапс през 2017 г. с 5,4 млрд. евро и оттогава държи 64% от акциите. Правителството отдавна виждаше сливането с по-силен партньор като най-доброто решение за тосканската банка.

Главната дирекция на Европейската комисия (DG-COMP) има последната дума за съдбата на банката. Тя настоява за план за продажба на Monte до края на декември. Възможно е увеличение на срока. Според запознати е малко вероятно мениджмънтът да се откаже от търсенето на купувач.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:53 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още