IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Николай Кръстев: В Северна Македония има умора от Зоран Заев

Какво означава победата на ВМРО-ДПМНЕ за страната?

20:17 | 02.11.21 г.
Николай Кръстев: В Северна Македония има умора от Зоран Заев

След резултатите от местните избори в Северна Македония може да се каже, че има умора от Зоран Заев сред населението. Той не успя да завърши необходимите реформи, а правосъдието бе много болен въпрос, който той трябваше да реши, докато бе начело на държавата. Това каза пред Bloomberg TV Bulgaria Николай Кръстев, журналист и международен анализатор.

Той обясни, че, ако останат само чистите кандидати на ВМРО и бъдат съпоставени с тези на Социалдемократическия съюз, ще се види, че управляващата партия има 16 спечелени общини, а ВМРО-ДПМНЕ около 20, което не е толкова голяма разлика. 

„На местните избори националистическата партия спечели 46 общини, но това е общия резултат на ВМРО-ДПМНЕ и неговите коалиционни партньори“, уточни Кръстев.

Той припомни, че преди около 2 години в Северна Македония имаше скандали покрай закриването на специализираната прокуратура. Журналистът е на мнение обаче, че тези скандали са били външно инициирани, което е завързало ръцете на управляващите в страната. Но въпреки това, казва Кръстев, “част от политиците, които крадяха по време на управлението на Никола Груевски, бяха осъдени”.

“Управлението на Зоран Заев беше изправено пред каскада от проблеми. Референдум за смяна на името, постигане на Преспанския договор и този с България. Заев трябваше да започне процеса за членство в НАТО практически от нулата”, каза още Кръстев.

Целия разговор може да видите във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още