IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия отново получава газ от Русия през Полша

Справка в сайта на "Газпром" показва, че е имало съществено намаление на потока през Беларус в последните дни на октомври и началото на ноември

09:55 | 09.11.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Газовите потоци през "Ямал" за Германия отново са нормални, става ясно от данните на газопреносния оператор Gascade, цитирани от Ройтерс. Доставките бяха спрени в събота (6 ноември) и се извършваха само в посока от Германия към Полша.

Това е второто прекъсване на доставките за Германия през газопровода, минаващ през териториите на Полша и Беларус. Потокът се управлява от германската Gascade и полската Gaz-System. На този етап няма обяснение каква е причината за тези случаи.

Допреди ден на сайта на "Газпром" данните за доставките на природен газ за Европа не бяха обновявани от 28 октомври. Сега обаче транспортираните количества са нанесени със стара дата и от тях е видно съществено намаление на доставките на руския природен газ през Беларус към ЕС - от средно 40-50 млн. куб. метра на денонощие до около 20 млн. куб. метра на денонощие и с най-ниско ниво на 3 ноември - 7,1 млн. куб. метра.

Постепенно потокът се увеличава в следващите дни, но се движи в диапазона 15-27 млн. куб. метра на денонощие. По останалите потоци, които могат да бъдат проследени на сайта на "Газпром" - през Украйна и за ЕС, няма промяна в обемите.

Компанията нееднократно е заявявала, че изпълнява своите ангажименти към европейските си клиенти в пълен обем. Преди ден от "Газпром Експорт" обясниха, че не могат да се ангажират с дата за допълнителни спот доставки на газ за европейския пазар през своята електронна търговска платформа.

Тези доставки са чакани в Европа, защото имат потенциала да успокоят малко европейските пазари и да свалят цената на природния газ от рекордните нива преди началото на зимата. Обърнатият поток на "Ямал" внесе допълнително напрежение на газовите борси на континента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още