IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германските газови резерви са на „историческо дъно“

Операторите на газови мрежи обявиха търг за доставка на газ през февруари, спорно е дали ще се намерят желаещи участници

08:45 | 16.12.21 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Резервите на съоръженията за съхранение на газ в Германия остават на много ниски нива. Равнището е „паднало под границата от 60%", заяви пред Handelsblatt Себастиан Блешке, управляващ директор на Инициативата за енергийна ефективност (INES), в която влизат операторите на съоръжения за съхранение на природен газ  в страната

Настоящо ниво на запълване от около 59% е „историческо дъно". Понастоящем се наблюдава висока степен на използване на складовите съоръжения. Очевидно е, че се изтегля повече газ, отколкото се нагнетява.

„Тъй като същинската зима тепърва предстои, със сравнително ниските резерви за съхранение със сигурност трябва да се борави внимателно", каза Блешке. „Ако изтеглянето продължи, както в момента, нивото на съхранения газ през февруари ще бъде много ниско", предупреди изпълнителният директор на INES.

За да предотврати недостиг през февруари, Trading Hub Europe GmbH обяви специален търг за доставка на природен газ, който трябва да бъде на разположение през февруари. Специалният търг приключва в петък. Акционерите на Trading Hub Europe са различни оператори на газови мрежи на дълги разстояния. Дружеството отговаря за пазара в Германия и трябва да гарантира, че търсенето и предлагането на природен газ са непрекъснато балансирани.

За разлика от пазара на петрол, на пазара на газ не се налага натрупване на запаси по нареждане на правителството. Използването на съоръженията за съхранение на газ по-скоро се подчинява на изискванията на пазара. Специалният търг е пазарен механизъм за осигуряване на доставките на газ.

Все още обаче не е ясно дали ще се намерят участници за търга, които да са готови да поемат ангажимент за доставка през февруари. С оглед на настоящата пазарна ситуация обществената поръчка „със сигурност ще бъде предизвикателство“, заяви изпълнителният директор на INES Блешке. Федералното министерство на икономиката нарече специалния търг „обичайна процедура“.

ЕК представи предложения за декарбонизация на пазара на газ

Въпросът е актуален и Европейската комисия, която в сряда представи серия от законодателни предложения за декарбонизация на газовия пазар. Те включват и мерки за предотвратяване на бъдещи кризи в доставките на газ.

Според предложенията на ЕК държавите членки трябва да координират помежду си запълването на своите хранилища за съхранение на газ и освен това да имат възможност да изграждат съвместни газови резерви на доброволна основа.

Конкретно правителствата трябва постоянно да следят капацитета си за съхранение, както и потенциалните рискове, свързани със сигурността на доставките. Ако се установят рискове, те трябва да действат и да попълнят запасите.

В началото на отоплителния сезон страните трябва също така да гарантират, че техните хранилища са запълнени до висока степен. „Колкото повече газ има в хранилищата, толкова по-добре ЕС може да преодолее недостига на газ", заяви еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон при представянето на законодателния пакет.

Органът възнамерява също така да определи лимит за дългосрочните договори за газ: Срокът им на действие не следва да може да бъде удължаван след 2049 г. През 2050 г. ЕС иска да бъде неутрален по отношение на климата, т.е. да е прекратил използването на всички изкопаеми енергийни източници, включително газ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

11
rate up comment 0 rate down comment 0
markov
преди 2 години
Стоенча нема кво по същество да лае......само общи приказки дрънка. Евергиината политика на ЕС тази зима претъппя пълно фиаско .....а той едни и същи глупотевени спами...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 7
Стоян Петров
преди 2 години
Каква тема ве момче, не гледаш ли че никой не се интересува от газпром и неговите напъни да ни докаже колко ни е необходим, точно като слънцето и въздуха за всяко живо същество. По темат мога да ти кажа това, че през тази година газпром ще изнесе за ЕС 145 млрд куб метра газ срещу около 40 млр долара. Без да съм пуктуален предполагам, че средната цена за годината на спота ще е около 800 $ за 1000 куб метра. Като умниожиш 800 по 145 000 000(махаш 3 нули защото цената е за 1000) получаваш 116 млрд доара. Разликата от 40 млрд за които газпром е продал приподният газ и 116 млрд, на която тя е препродадена е 76 млр долара. Можеш спокойно да питаш пyтинка, къде отиват тези пари и защо той не иска да продава на спота? Страх го е руснаците да не се оядат ли? Аз и да ти пиша и да не ти пиша все тая.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 1
Императорът
преди 2 години
Скоро ще има климатическа революция, тимбeрици на политици по паважът ще се търкалят !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 1
Императорът
преди 2 години
Нещо по темата имаш ли да кажеш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 9
Стоян Петров
преди 2 години
До къде ги докара путин, да вървят срещу куршумите за да се докопат до САЩ : " Американские пограничники со стрельбой задержали 18 россиян при попытке незаконно пересечь границу США со стороны Мексики. Погранично-таможенная служба США (CBP) задержала две машины с 18 россиянами, которые пытались незаконно пересечь границу США со стороны Мексики, около города Сан-Диего, штат Калифорния. Об этом сообщается на сайте ведомства.Инцидент произошел еще вечером 12 декабря около 21:33 по местному времени. Как заявили в службе, внедорожник Ford и седан Mercedes на высокой скорости приблизились к зоне первичного досмотра на пункте пропуска Сан-Исидро, штат Калифорния. "
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 7
zelka007
преди 2 години
хех ... още един латентен недотакован ... :))) ... немате оправия ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 7
Стоян Петров
преди 2 години
Даже и мужиците се усетиха за пропагандата, само инвестора няма да сгрее : "По барабану, сколько у них там газа. В России других проблем нет?"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 2
abdul
преди 2 години
ти сега за какВА газ говориш? за зелена за синя за кафява или за розова?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 0
bgMan
преди 2 години
Явно прехода от газ към нещо друго е само във фантазиите на някакви сектанти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 0
onezero
преди 2 години
урсула ше ги топли швабите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още