IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германските газови резерви са на „историческо дъно“

Операторите на газови мрежи обявиха търг за доставка на газ през февруари, спорно е дали ще се намерят желаещи участници

08:45 | 16.12.21 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Резервите на съоръженията за съхранение на газ в Германия остават на много ниски нива. Равнището е „паднало под границата от 60%", заяви пред Handelsblatt Себастиан Блешке, управляващ директор на Инициативата за енергийна ефективност (INES), в която влизат операторите на съоръжения за съхранение на природен газ  в страната

Настоящо ниво на запълване от около 59% е „историческо дъно". Понастоящем се наблюдава висока степен на използване на складовите съоръжения. Очевидно е, че се изтегля повече газ, отколкото се нагнетява.

„Тъй като същинската зима тепърва предстои, със сравнително ниските резерви за съхранение със сигурност трябва да се борави внимателно", каза Блешке. „Ако изтеглянето продължи, както в момента, нивото на съхранения газ през февруари ще бъде много ниско", предупреди изпълнителният директор на INES.

За да предотврати недостиг през февруари, Trading Hub Europe GmbH обяви специален търг за доставка на природен газ, който трябва да бъде на разположение през февруари. Специалният търг приключва в петък. Акционерите на Trading Hub Europe са различни оператори на газови мрежи на дълги разстояния. Дружеството отговаря за пазара в Германия и трябва да гарантира, че търсенето и предлагането на природен газ са непрекъснато балансирани.

За разлика от пазара на петрол, на пазара на газ не се налага натрупване на запаси по нареждане на правителството. Използването на съоръженията за съхранение на газ по-скоро се подчинява на изискванията на пазара. Специалният търг е пазарен механизъм за осигуряване на доставките на газ.

Все още обаче не е ясно дали ще се намерят участници за търга, които да са готови да поемат ангажимент за доставка през февруари. С оглед на настоящата пазарна ситуация обществената поръчка „със сигурност ще бъде предизвикателство“, заяви изпълнителният директор на INES Блешке. Федералното министерство на икономиката нарече специалния търг „обичайна процедура“.

ЕК представи предложения за декарбонизация на пазара на газ

Въпросът е актуален и Европейската комисия, която в сряда представи серия от законодателни предложения за декарбонизация на газовия пазар. Те включват и мерки за предотвратяване на бъдещи кризи в доставките на газ.

Според предложенията на ЕК държавите членки трябва да координират помежду си запълването на своите хранилища за съхранение на газ и освен това да имат възможност да изграждат съвместни газови резерви на доброволна основа.

Конкретно правителствата трябва постоянно да следят капацитета си за съхранение, както и потенциалните рискове, свързани със сигурността на доставките. Ако се установят рискове, те трябва да действат и да попълнят запасите.

В началото на отоплителния сезон страните трябва също така да гарантират, че техните хранилища са запълнени до висока степен. „Колкото повече газ има в хранилищата, толкова по-добре ЕС може да преодолее недостига на газ", заяви еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон при представянето на законодателния пакет.

Органът възнамерява също така да определи лимит за дългосрочните договори за газ: Срокът им на действие не следва да може да бъде удължаван след 2049 г. През 2050 г. ЕС иска да бъде неутрален по отношение на климата, т.е. да е прекратил използването на всички изкопаеми енергийни източници, включително газ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 11 rate down comment 1
vzhekoff
преди 2 години
За 2000$ ще се намерят, нямате грижи. А дотогава зелю ще ви дyxa да се греете :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още