IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Maersk купува азиатски гигант за складове за 3,6 млрд. долара

Това е втората по големина сделка в историята на компанията

11:00 | 22.12.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Най-голямата компания за превоз на контейнери в света A.P. Moller-Maersk е договорила втората по големина покупка в историята си, придобивайки азиатски гигант в сферата на складовете, съобщава Bloomberg.

Maersk ще плати 3,6 млрд. долара за придобиването на базираната в Хонконг LF Logistics, заяви компанията в сряда. Сделката е втората по големина, оставайки след покупката за 4 млрд. долара на Hamburg Sued през 2017 г.

Maersk, която транспортира около една пета от световните контейнери по море, преследва нова стратегия за разширяване на наземната логистика, където има повече потенциал за растеж и маржовете на печалба са по-високи. По-рано тази година базираният в Копенхаген превозвач обяви планове да купи компанията за въздушен товарен превоз Senator International, търсейки присъствие във всички части на транспортната верига.

С покупката Maersk ще получи още 10 хил. служители и над 200 склада в 14 страни. Благодарение на придобиването Maersk ще увеличи годишните приходи на бизнеса си с логистика и услуги с около 1 млрд. долара.

Продавачи са Li & Fung, която притежава 78,3% от LF, и Temasek Holdings, която е собственик на останалата част от дяловете. Maersk заяви, че плаща множител от 14,4, базиран на стойността на предприятието спрямо печалбата преди лихвите, данъците, обезценяването и амортизацията.

Сделката се случва в момент, в който Maersk бележи рекордна печалба заради по-високите цени за превоз на товари. Цената за транспортиране на контейнери се изстреля, след като проблемите в глобалната верига на доставки реално премахнаха 15% от световния логистичен капацитет. Maersk е напът да запише нетна печалба за 2021 г. от 17 млрд. долара, което е шест пъти над резултатите за 2020 г., сочат оценки на анализатори.

Придобиването изключва спедиторското звено на LF, което ще остане собственост на продавачите. Maersk по-рано заяви, че няма да се насочва към сделки със спедитори, а ще се фокусира върху придобиването на компании с логистични активи или специализирани технологии.

Очаква се сделката да бъде завършена през 2022 г. след регулаторни одобрения.

В понеделник швейцарско-италианската контейнерна линия MSC Group предложи да купи африканските активи на логистичното звено на Bollore Group за 6,4 млрд. долара. По информация Maersk също проучва сделката, както и други транспортни компании.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:47 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още