IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изборите в Европа през 2022 г., които да наблюдаваме

Вотът в Португалия, Франция, Унгария, Словения може да разклати политическата динамика на континента

16:50 | 04.01.22 г.
<p>
	<em>Снимка: David Paul Morris, Bloomberg</em></p>

Снимка: David Paul Morris, Bloomberg

Словения - парламентарни избори на 24 април, президентски до октомври

Янез Янша, близък съюзник на Орбан, също е изправен пред изборно предизвикателство през пролетта, преди страната по-късно да избере нов президент. Настоящият президент Борут Пахор не може да бъде преизбран поради ограничения на мандата.

Янша влезе в третия си мандат през март 2020 г. на фона на първата вълна от пандемията на коронавирус, след като създаде съюз от четири партии след разпадането на предишното лявоцентристко правителство.

Неговата собствена коалиция обаче също започна да се разпада с напускането на Партията на пенсионерите (DeSUS) миналия декември заради развоя на пандемията, както и притесненията относно ограниченията на медиите и други проблеми с върховенството на закона. Подобни опасения повдигат въпроси за политическото бъдеще на премиера.

Основният съперник на Янша е Таня Файон, лидер на словенските социалдемократи (SD) и в момента член на Европейския парламент. Социалдемократите изостават от дясната популистка Словенска демократична партия (СДС) на Янша в проучванията, но опонентите на Янша се надяват, че обединявайки партиите, ще победят.

Избори в Северна Ирландия до 5 май

Този вот може да дойде по-рано от очакваното: лидерът на Демократическата юнионистка партия (DUP) Джефри Доналдсън заплаши да се оттегли от поделящото си властта в региона правителство и да предизвика предсрочни избори поради продължаващия спор между Обединеното кралство и ЕС заради Brexit и Северноирландския протокол. Протоколът има за цел да запази целостта на единния пазар на ЕС след Brexit, като същевременно избягва политически чувствителна твърда граница между Северна Ирландия, част от Обединеното кралство, и Република Ирландия, страна членка на ЕС.

Лондон и Брюксел продължават да спорят относно действието на протокола на фона на политическите противоречия в Северна Ирландия и оплаквания от търговци в Обединеното кралство относно правилата.

Дъблин изрази загриженост, че предстоящият вот в Северна Ирландия може по същество да се превърне в референдум за протокола.

Очаква се ирландската националистическа партия Sinn Féin да се справи добре на изборите за събрание на Северна Ирландия, потенциално да замени DUP като най-голямата партия и следователно да предизвика безпокойство сред юнионистите. Тъй като популярността на партията също нараства на юг от границата в републиката, някои анализатори казват, че перспективата за обединена Ирландия, която отдавна се рекламира от Sinn Féin, вече не изглежда пресилена.

Общи избори в Швеция - 11 септември

Магдалена Андерсон, току-що положилата клетва първа жена министър-председател на Швеция, се надява да доведе своите социалдемократи до победа на изборите през септември, но е изправена пред голяма заплаха от дясно. Нейният предшественик Стефан Льовен подаде оставка през ноември миналата година с надеждата, че назначаването на нов партиен лидер няколко месеца преди гласуването може да създаде възможност за нов старт с гласоподавателите за неговата партия.

Основният съперник на Андерсон е дясноцентристкият лидер на Умерената партия Улф Кристерсон. Крайнодесните шведски демократи (SD) под ръководството на Джими Окесон са решени да я изместят.

Социалдемократите са водещи в проучванията с около 30 процента подкрепа към средата на декември, но някои от техните традиционни съюзници, като Зелените са под прага от 4 процента.

Кристерсон посочва, че водената от него свободна групировка - три дясноцентристки партии плюс СД, се нуждае само от още едно парламентарно място, отколкото в момента, за да поеме властта през септември. „Очаквам с нетърпение деня на изборите“, каза Кристерсон наскоро.

Тази година ще се проведат и общи избори в Малта, като датата още не е определена, президентски избори в Австрия, също с неопределена дата, парламентарни избори в Литва на 1 октомври, общи избори в Босна на 2 октомври.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още