IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК отвори първите покани за проекти по цифровата част на Механизма за свързване на Европа

Бюджетът за този етап е 258 млн. евро

20:10 | 12.01.22 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg</em></p>

Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Европейската комисия (ЕК) обяви първите покани за представяне на предложения по цифровата част на Механизма за свързване на Европа. Планираният бюджет е 258 млн. евро.

Поканите имат за цел да подобрят инфраструктурите за цифрова свързаност, по-специално гигабитовите и 5G мрежите в целия Съюз, и да допринесат за цифровата трансформация на Европа, посочват от ЕК в съобщението си.

Комисията ще съфинансира действия, целящи да оборудват основните европейски транспортни маршрути и доставчиците на ключови услуги в местните общности с 5G свързаност, както и действия за внедряване или надграждане на опорни мрежи, базирани на модерни технологии.

Поканите ще бъдат насочени също към инфраструктура, свързваща обединени облачни услуги, опорни инфраструктури за цифрови глобални портали, като подводни кабели, както и подготвителни действия за създаване на оперативни цифрови платформи за транспортни и енергийни инфраструктури в целия ЕС. 

Поканите по МСЕ - Цифрови технологии са отворени главно за юридически лица, включително съвместни предприятия, установени в държави членки на ЕС и отвъдморски страни или територии. 

Дигиталната част на Механизма за свързване на Европа (CEF Digital) ще подкрепя и катализира както публични, така и частни инвестиции в инфраструктури за цифрова свързаност между 2021 и 2027 г.

Цифровата част на Механизма за свързване на Европа цели да запълни празнината в частното и публичното финансиране в сферата на свързаността. Общият бюджет за тези инвестиции е над 1 млрд. евро.

През декември Комисията прие първата работна програма за цифровата част на Механизма за свързване на Европа, която определя обхвата и целите на подкрепяните от ЕС действия, необходими за подобряване на инфраструктурите за цифрова свързаност на Европа за 3 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още