IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Д. Панкин: Повишението на лихвите ще е проблем за държави и компании с дълг

Основният риск за държавите от региона произлиза от затягането на бюджетната и паричната политика, посочи президентът на Черноморската банка за търговия и развитие

22:20 | 11.02.22 г.
Д. Панкин: Повишението на лихвите ще е проблем за държави и компании с дълг

Според него инфлацията може да е малко по-висока от прогнозите на Европейската централна банка и Европейската банка за възстановяване и развитие, като основният риск за държавите от региона произлиза от затягането на бюджетната и паричната политика.

"Всеки път е по-лесно за държавите да започнат да харчат – правителствата обичат да харчат от бюджета и да взимат повече средства от пазарите. Централните банки обичат да водят политика с по-ниски лихви. При такава политика малките и средни предприятия изпитват затруднения при рефинансиране на своите дългове и има проблеми за компании, които получават грантове от бюджета", обясни президентът на ЧБТР, като подчерта, че най-големият проблем от нарастващите лихви е политическа нестабилност и сътресения.

Панкин посочи, че такава ситуация ще налага орязване на бюджети, а затегната парична политика може да не получи политическа подкрепа – това ще бъде по-голям проблем за управляващи партии и правителства.

"Те ще бъдат подложени на натиск и от левите партии, които ще искат да се увеличават заемите. Политическите рискове се увеличават" , предупреди банкерът.

Що се отнася до финансирането на българския бизнес от ЧБТР, Дмитрий Панкин е на мнение, че има много добри възможности в енергийния и инфраструктурен сектор в България. Той информира, че че вече се работи по много проекти и международната банка се старае да  осигури повече средства, особено за "зелена" енергия.

"Имаме много запитвания от България, както и от Румъния и Гърция, за повече инвестиции за малки и средни предприятия, които пострадаха изключително много по време на пандемията. В България вече разработваме и предоставяме схема с Националния гаранционен фонд за кредити за малки и средни предприятия. Това ще е нашият приоритет за следващите месеци да предоставяме гаранции за банките", съобщи Панкин.

По думите му, ЧБТР не прогнозира сериозно проблеми за портфейла си от увеличаването на лихвените проценти, няма планове за спиране или спасяване на проекти, но ще преценява рисковете за нови инвестиции в новата среда на повишена инфлация.

Трябва ли да бъде по-затегната паричната политика на централните банки и Федералния резерв? Каква ще бъде ролята на ЧБТР в отношенията с банките при трансформацията на икономиката, за да се изпълнят зелените проекти в България? Какви са рисковете и възможностите пред държавите от Черноморския регион ще разберете, ако гледате видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още