IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франк-Валтер Щайнмайер беше преизбран за президент на Германия

До голяма степен преизбирането му беше очаквано

17:35 | 13.02.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Франк-Валтер Щайнмайер беше избран за втори мандат като президент на Германия, след като специалното Федерално събрание гласува за политика ветеран, разглеждан като символ на консенсуса, предава Ройтерс.

Преизбирането на Щайнмайер чрез тайно гласуване до голяма степен беше очаквано, предвид широката подкрепа, която той получи от повечето големи партии в Германия във време на глобални сътресения и след скорошната смяна на правителството.

В откровена реч в Берлин, минути след като беше преизбран за втори мандат на предимно церемониалния пост, Щайнмайер призова Путин "да разхлаби примката около врата на Украйна".

"Свидетели сме на заплаха от конфликт, от война в Източна Европа и Русия носи отговорността", каза Щайнмайер, бивш външен министър. Украинският народ "има право на живот без страх и заплахи, на самоопределение и суверенитет. Нито една държава в света няма право да унищожи това. И ние ще отговорим решително на всеки, който се опита да го направи". 

„Мога само да предупредя (президента Владимир Путин)... Не подценявайте силата на демокрацията“, коментира държавният глава.

Висш правителствен помощник по време на канцлерството на Герхард Шрьодер и министър на външните работи при Ангела Меркел, Щайнмайер е 12-ият човек, заемащ поста в следвоенната ера.

По време на първия си президентски мандат той си изгради репутацията на морален компас за нацията, призовавайки хората да се ваксинират срещу коронавируса и говорейки срещу екстремизма и насилието.

Щайнмайер е петият президент в германската история, който печели втори мандат. Той беше избран с 1045 гласа от общо 1472. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още