IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ердоган: НАТО трябва да заеме по-решителна позиция спрямо Русия

Президентът отправи критика и към Европейския съюз и Запада като цяло за недостатъчни действия

14:27 | 25.02.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Alessia Pierdomenico/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Турският президент Реджеп Ердоган призова НАТО да заеме по-решителна позиция в кризата около събитията в Украйна.

В изказване пред репортери в Истанбул, преди да се включи във виртуалната среща на лидерите на НАТО след руската инвазия в Украйна, Ердоган каза, че реакцията на алианса трябва да е по-твърда. Само осъждането на събитията не е достатъчно, смята турският държавен глава, цитиран от турското изданиe Daly Sabah.

Той също така отправи остра критика и към Европейския съюз и Запада, които по думите му също не са показали решителна позиция.

Междувременно турски високопоставени представители са ангажирани с интензивен дипломатически трафик по въпроса, посочва проправителствената медия.

В четвъртък турският държавен глава е разговарял по телефона с френския си колега Еманюел Макрон. И двете страни са осъдили решението на Москва да атакува Украйна.

Също така турският външен министър Мевлют Чавушоглу е обсъдил кризата в телефонен разговор с американския държавен секретар Антъни Блинкен по-рано през вчерашния ден. В разговора Чавушоглу е потвърдил позицията, че страната му е против руската военна операция в Украйна, което според Анкара е сериозно нарушаване на международното законодателство.

Турция е страната в състава на НАТО с втората по големина армия след тази на САЩ. Около нея имаше множество противоречия, включително след като Анкара купи противоракетни системи от Русия, които според съюзниците ѝ биха могли да застрашат оперативните способности на алианса.

Ердоган и турската политика многократно ставаха причина за напрежение и противопоставяния между съюзниците от пакта. Самият турски лидер също така не е криел и приятелското си отношение към руския президент Владимир Путин, като стила на управление на двамата неведнъж е бил сравняван от анализатори и политолози.

По-рано в четвъртък Ердоган заяви, че страната му подкрепя борбата на Украйна за защита на териториалната цялост и разглежда атаката на Русия като тежък удар върху регионалната стабилност и мир. Той добави, че е изразил подкрепата си за президента на Украйна Володимир Зеленски в телефонен разговор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Hahoto2
преди 2 години
"Само осъждането на събитията не е достатъчно, смята руският държавен глава, цитиран от турското изданиe Daly Sabah." Елено моме, я стани рано призори, грешките си поправи, че Виктория още спи! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още