IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо някои компании не се решават да напуснат руския пазар?

Украйна сформира група, която да анализира санкциите на Запада срещу Русия и възможности за тяхното избягване

18:02 | 30.03.22 г. 12
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Западните политици често казват за войната в Украйна, че това е най-яркото проявление на битката между доброто и злото в последните десетилетия, пише в коментар европейското издание Politico. От тази гледна точка бизнесът, инвестирал милиони в Русия, в момента няма как да се скрие.

"Напуснете пазара, напоен с нашата кръв", призова емоционално украинският президент Володимир Зеленски по време на реч пред американския Конгрес. Подобен призив към бизнеса беше отправен и при обръщенията пред парламентите на Франция и Германия, припомня изданието. Но още много западни компании остават в Русия и продължават своята дейност по руски правила, дори и когато усещат критиките на международната общност.

Други настояват, че трябва да останат в Русия. Но какво е тяхното обяснение - дали не разбират, че отслабването на санкциите отдалечава края на войната, или решават да увеличат печалбите, независимо от цената за Украйна, пише Polititco.

От началото на войната повече от 400 западни компании напуснаха Русия или замразиха дейността си там. Големи мултинационални компании го направиха под натиска на общественото мнение, но част от тях опитват да смекчат позициите си, за да не загубят връзките си с Русия.

Компании като Shell и TotalEnergies се отказаха от търговията с руски петрол под натиска на обществото. Във Франция връзките на Total в Русия дори бяха подложени на публични дебати, което спомогна за това решение, припомня още Politico.

Но не за всички компании, които са инвестирали в Русия, излизането е толкова лесно. В някои случаи излизането от пазара би нанесло огромни щети върху населението на страната. Това е легитимен аргумент, коментира Фил Блумър, ръководител на Центъра за бизнес и граждански права.

"Бизнесът трябва да избягва да нанася щети като глад или нещо от този сорт за руснаците", казва той.

Това е мотивацията на BASF например - компанията посочи, че ще ограничи износа си към Русия до най-необходимото - семена, торове и пестициди, за да не бъде допуснат недостиг на храни в страната. Bayer също запазва бизнеса си с Русия и Беларус, защото изтеглянето би увеличило жертвите от войната.

За други аргумент е грижа за своите служители. Датската Carlsberg заяви, че ще спре да продава своя бранд в Русия, но ще запази пивоварната си "Балтика" като "отделен бизнес", за да защити своите служители и техните семейства. В подкрепа на работещите в Русия остават още веригата супермаркети Auchan, както и козметичната компания Yves Rocher, въпреки че си спечелиха критики.

Реално много малко компании обясняват своите мотиви да останат на руския пазар. Досега само 9% от 208-те западни компании в страната публично съобщават аргументите си. А с продължаването на конфликта те ще се сблъскват и с нови трудности, като например нарушение на правата на човека в Русия или с евентуално засилване на санкциите.

Междувременно стана ясно, че Украйна създава специална група от украински и международни експерти, които да анализират санкциите на Запада срещу Русия и да посочват слабости и възможности за избягването им. Анонса направи украинският президент Володимир Зеленски в социалните мрежи.

Той критикува остро коментарите, че Европа е готова да забрани покупката на руски петрол, но ще изчака с тази стъпка и ще я предприеме, ако Русия използва химическо оръжие в Украйна. "Ние сме живи хора, а вие ще изчакате. Нима това, което направи руската армия досега, не заслужава ембарго на петрола? Използването на фосфорни бомби, обстрелване на химически заводи и ядрени централи не заслужават ли?", коментира Зеленски.

Компаниите, останали в Русия, вече се борят с трудности по отношение на финансирането, след като страната на практика е откъсната от финансовата сисмета на останалия свят, по отношение на транспорта, след като полетите са забранени, а се коментира и възможността за затваряне на европейските пристанища за руски кораби.

Нещо повече - самата Русия е враждебна към чуждия бизнес и инвеститорите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

12
rate up comment 1 rate down comment 1
redcretin
преди 2 години
Чакат те между 3 и 15 години теб :) Поне ще си на топло хахахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 1
redcretin
преди 2 години
Чума е, червена чума хахахаха :)Импе, жив ли си копеуе, как са акциите на 2% :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 3
Императорът
преди 2 години
И защо трябва компаниите да напускат Русия предвид с каква чyма воюва тя? Под натискът на неадекватните си правителства? По същият начин правителствата изнудиха Shell, BP и не само тях да съсипят печелившият си бизнес и сами да си нанесат щети за десетки милиарди - а ВР вероятно изобщо няма да се възстанови !!! Кой ще им плати щетите? Че отгоре на всичко сега реват, че били енергийно зависими от Русия... ами то с такива управляващи политици на ЕС изобщо не му трябват врагове !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 3
Императорът
преди 2 години
След войната цял свят ще научи, че Укpoпия е била под властта на една човеконенавистна неонацистка хунта. Хиляди нейни престъпления ще излязат на бял свят. Дори и сега десетки милиони хора в ЕС и милиард по света разбират, че Русия отново се бори със същото зло, което потопи в мрак Европа преди 80 години - и затова са на нейно страна. Кой ти каза, че е тоталитарна и няма свобода на словото? Дойче зеле или "свободна" европа?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 3
консервант
преди 2 години
Доктрината на капитализма ти е толкова позната, колкото на Путин военната стратегия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 2
консервант
преди 2 години
"...бизнесът, инвестирал милиони в Русия,..."Не "милиони", а трилиони, въпреки че Русия е тоталитарна, клептократска и тежко корумпирана (146 място, а България е "цвете" с 86-тото си място), не е член на НАТО, на ЕС и свобода на словото никога не е имало, а народа масово подкрепя или е пасивен към този режим!След войната ще поискаме на показ всички фирми, които са съучаствали на режима и пълен бойкот!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Скоро обществото ще им се отплати на всички, които са съучастници на кремълските престъпници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 4
Petar2015
преди 2 години
Според доктрината на капитализма, компаниите трябва да печелят пари - на всяка цена, със всички средства. Сега искате от тях да изоставят с години изгражданите си активи и да си пожертват печалбите. В името на какво? Солидарност и съчувствие? Големите корпорации направо пращят от тях, милеят за природата и за общественото благополучие. Истинско тържество на социализма!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 5
ing5rov
преди 2 години
"Компании като Shell и TotalEnergies се отказаха от търговията с руски петрол под натиска на обществото."..............хаха , обществото ... кое общество бе , Делянче ... онова на рокфелер и ротшилд ли ...?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 4
дядя Вова
преди 2 години
*** == Уммри
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още