IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Опозицията в Унгария с последен опит да привлече избирателите срещу Орбан

Шест партии се обединиха зад един кандидат, но срещат трудности да разпространят посланието си за отношенията между Орбан и Путин

08:45 | 30.03.22 г.
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-decoration: none">
	Петер Марки-Зай по време на събитие от кампанията на опозицията. <em>Снимка: Janos Kummer/Getty Images</em></p>

Петер Марки-Зай по време на събитие от кампанията на опозицията. Снимка: Janos Kummer/Getty Images

Само дни преди най-близките избори в Украйна от десетилетие, опозиционният лидер Петер Марки-Зай води активно кампания, опитвайки се да убеди гласоподавателите, че времето на Виктор Орбан – един от дълго управлявалите и най-авторитарни лидери в Европа, е приключило, пише Financial Times.

„Обединихме се, всички ние, гледайки към това, което ни свързва, а не към това, което ни разделя“, казва Марки-Зай в курорта Шиофок на езерото Балатон. „Ще сменим този най-корумпиран режим, който Унгария е виждала от хилядолетие“, посочва той.

Орбан – консервативен популист, и неговата партия „Фидес“ управляват страната вече три 4-годишни мандата, основно благодарение на разделената опозиция. Шест партии обаче се обединиха в първите по рода си Унгария първични избори миналия октомври и се опитаха да превърнат изборите в директна битка, за да отстранят дългогодишния премиер.

Трудността за Марки-Зай е, че, въпреки близките резултати в социологическите проучвания, много зависи от райони, където ефективната партийна машина на Орбан и господството над медиите затруднява опозицията да разпространяват посланието си.

Доминацията на Орбан му помага да устои на трудни последни седмици кампания, откакто Русия нахлу в Украйна. Унгарският министър-председател заяви, че е горд от отношенията си с руския президент Владимир Путин. Двамата имаха дузина срещи през много години и подписаха споразумение за 12,5 млрд. евро, за да разширят единствената атомна централа на Унгария. В същото време Будапеща е дом на Международната инвестиционна банка – подкрепян от Москва многостранен кредитор, смятан за „шпионски център“ от критици.

Опозицията обаче се възползва от близостта на Орбан с Русия, за да поднови призивите си за подкрепа. Анна Орош, лидер на либералната партия Momentum – една от обединената опозиция, заяви пред избирателите в Шиофок, че Путин е „дресьорът на Орбан“.

 

Embed from Getty Images

Повечето избиратели обаче рядко чуват подобни послания заради масовото отразяване от страна на проправителствени медии, които им казват, че премиерът търси мир, докато опозицията рискува сигурността на Унгария.

„Можем да обвържем Орбан с Путин много повече, но гласът ни е ограничен“, казва Петер Заранд, шефът на кампанията на Марки-Зай, добавяйки, че алиансът има 2000 билборда в цялата страна спрямо над 20 хиляди за „Фидес“.

В Шиофок покрай пътищата е пълно с билборди, които казват на избирателите, че Марки-Зай е „опасен“ и „марионетка“ на скрити сили. Няма лидери на опозицията в продължение на километри.

Градът, който е най-големият покрай езерото Балатон, е отчасти туристически курорт, отчасти търговски и снабдителен център по канал, свързващ езерото с Дунава. Приближени на Орбан са поели контрола над все по-голяма част от брега през последните години, очаквайки туристически бум. Някои живущи се страхуват, че растежът ще увреди крехката екосистема на езерото и ще промени начина му на живот.

Срещу разделената опозиция „Фидес“ спечели Шиофок лесно през 2018 г., събирайки 51% от гласовете – една от 91 победи в 106 избирателни района.

Този път обаче може би ще е по-трудно. Анита Короси от бившата крайнодясна партия „Йобик“, спечели първичните избори на опозицията през октомври и е единственият кандидат в Шиофок срещу „Фидес“.

„Мисля, че Анита трябва да се справи“, казва Мария Фехервари, млада майка с детска количка в града. „Определено ще гласувам и определено не за Орбан“.

Въпреки това мнозина в Шиофок подкрепят Орбан и дават благосклонни към Русия обяснения за войната в Украйна.

„Виктор Орбан е прав за Украйна“, казва Ференц, сервитьор, отказал да даде фамилията си. „Украинците сами се предизвикаха конфликта, дърпайки мустаците на мечката, затова Путин в един момент каза „това е достатъчно“. Украинците освен това се държаха зле с етническите унгарци там, а сега искат нашата помощ?“, посочва той.

Приятелят му, пенсиониран военен, наречен Атила, добавя: „Само вижте колко войни започна Америка през годините. Те стоят и зад това: те искат резервите от газ в Източна Украйна“.

На национално ниво социологическите проучвания показват, че опозицията е в непосредствена близост до „Фидес“ - само с три процентни пункта разлика, като една четвърт от избирателите все още не са решили дали и за кой ще гласуват. Основните прогнози обикновено показват спокойна победа на „Фидес“.

С електорат от само 8 млн. души няколкостотин гласа може да бъдат решаващи в някои райони и много ще зависи от мобилизацията на избирателите, казват анализатори и политически съветници и от двете страни. Това е област, в която „Фидес“ - с мощната медийна машина, по-голямо финансиране и партиен апарат, изграждан десетилетия – има огромно предимство.

 

Embed from Getty Images

Марки-Зай, който задмина по-известни конкуренти, когато спечели първичните избори на опозицията миналата година за избор на единен кандидат, бе разглеждан като някой, който е способен да сближи острите политическите различия в Унгария и да привлече избиратели на Орбан. Относително политически новак, чийто единствен опит е заемането на длъжност е като кмет на родния си град Ходмезьовашархей, католикът и баща на седем деца бе самопризнат консерватор, свързван единствено с малка партия, и изглеждаше отзивчив към ценностите на ядрото избирателна база на Орбан.

Той обаче изпитва трудности да се пребори с медийната хватка на Орбан, а дори хора на негова страна казват, че не си помага с някои неопитни послания, позволявайки на „Фидес“ да твърди, че ще вкара Унгария в конфликт с Украйна – което Марки-Зай отрича.

Заранд казва още, че основните опозиционни партии в коалицията - „Йобик“ и Демократичната коалиция, не се стараят особено да подкрепят кампанията на Марки-Зай. „Те работят единствено в избирателите райони и в социалните медии. Почти не участват в националната кампания“, казва той. „Йобик“ и Демократичната коалиция отричат да са равнодушни, заявявайки, че избирателите ще ги накажат, ако не са изцяло отдадени на опозицията.

В Шиофок всичките шест партии в опозицията стоят на една платформа зад кандидата си, докато Марки-Зай призовава тълпата да се обедини и да уловят най-добрия шанс от десетилетие да отстранят Орбан.

„Сега когато се хванахме за ръце, да не се пускаме“, казва той и допълва: „Нека опазим този съюз. Той е ключът към победата на Унгария, спечелвайки мнозинство на 3 април“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още