IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финландската Valio продаде бизнеса си в Русия

Компанията произвеждаше топени и полутвърди сирена в завода си в Ершово, разположен край Москва

14:32 | 26.04.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Valio</em></p>

Снимка: Valio

Финландската Valio финализира преговорите по продажбата на бизнеса си в Русия, става ясно от съобщение на сайта на компанията. Купувач е групата "Велком", но двете страни са се разбрали да не съобщават сумата на трансакцията.

Valio има завод за производство на топени и полутвърди сирена в Ершово, разположен край Москва. Новият собственик ще има правото да произвежда и продава продуктите в Русия. Брандовете на Valio ще останат в руските магазини до изчерпване на опаковките или изтичане на срока на годност на продуктите.

Според подписания договор между двете компании до края на годината "Велком" трябва да спре да продава в Русия марките на финландския производител на млечни продукти, които не са изрично указани в споразумението между двете компании.

Приходите от продажби на Valio в Русия през 2020 година достигнаха 87 млн. евро, или около 5% от общите приходи от продажби на компанията. Финландският млечен гигант изнася продукция за 60 държави по света, като приходите от износ достигат около 750 млн. евро, или около 40% от стойността на продажбите на компанията.

В началото на март Valio компания съобщи, че се изтегля от руския пазар заради войната, която Москва започна в Украйна. "Руската атака над Украйна прави невъзможно продължаването на дейността ни в Русия - и от морална, и от гледна точка на бизнеса", написаха тогава от компанията и посочиха, че продажбата на звеното им ще бъде трудно заради наложените от Запада санкции.

С продажбата Valio изцяло спира дейността си в Русия, посочват от компанията в съобщение днес (26 април).

"Велком" е един от най-големите производители на месо и колбаси в Централния федерален окръг на Русия, в който влиза и столицата Москва.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:52 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още