IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какъв е следващият ход на Путин? Припомнете си Сирия

Русия научи някои опасни уроци от бездействието на Запада в миналото. Ето как да се избегне мрачното бъдеще на Сирия

12:10 | 30.04.22 г. 11
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Както много сирийци и анализатори се опасяваха, схемата за зони за деескалиране бе просто трик за печелене на време и пространство, за да може сирийският режим и неговите руски и ирански партньори да си възвърнат една по една зоните. Три от четирите зони впоследствие бяха обсадени, обстреляни до развалини и завладени чрез масови капитулации през 2018 г. В Южна Сирия, където Вашингтон беше „гарант“ на споразумението за деескалация, САЩ се обърнаха към дългогодишните си партньори и им казаха да не се бият и да приемат капитулацията. Четвъртата зона за деескалация в Идлиб все още съществува и днес поради значителните военни инвестиции на Турция в защитата ѝ от нападение на режима.

Заради ограничения обхват на вниманието на международната общност и нейната склонност към всичко, което има за цел да намали конфликта, приветствахме едностранните спирания на огъня от Русия, „прекратяването на военните действия“, хуманитарните „прозорци“ и „коридори“, локализираните процеси на „помирение“ и дипломатическите инициативи като свикания от ООН Конституционен комитет. А всичко това се оказаха хитрости, предназначени просто да печелят време и да разделят и владеят.

Русия бе включена и в механизъм на ООН за „деконфликтност“, в който правителствата, директно замесени в Сирия, получиха точните координати на десетки болници в опозиционните райони, за да се гарантира защитата им от военни действия. Руската армия използва тези координати, за да бомбардира болници и педиатрични клиники, една по една. И когато ООН бе принудена да започна разследване срещу бомбардировките, генералният секретар Антонио Гутериш неведнъж се поддаде на руския натиск да отложи и, в крайна сметка, намесата на Русия в бомбардировките така и не бе спомената в ограниченото публично резюме.

3. Путин знае, че Западът избягва риска

И въпреки всичко това Русия не се изправи пред никакви последствия — нито една санкция. Освен възприеманата безнаказаност трябва също да се поучим от два взаимосвързани урока: че Русия не може да бъде засрамена чрез отстъпки и че усещането за безнаказаност служи само за подхранване на повече агресия. Няколко престъпления в Сирия разкриха геополитическото съучастие на Русия повече от използването на химическо оръжие от Асад при най-малко 340 химически атаки от 2012 г. насам. Когато най-малко 1400 цивилни бяха убити в Източна Гута, при атака с нервнопаралитичен газ зарин в близост до президентския дворец на Асад през август 2013 г., именно руска дипломатическа маслинова клонка убеди президента Барак Обама да не предприема наказателен отговор. Това предложение за улесняване премахването и унищожаването на запасите от химически оръжия в Сирия беше ловко разсейване - и администрацията на Обама дори не се усети за това.

През следващите години режимът на Асад беше замесен в над 300 химически атаки, включително в по-нататъшна употреба на зарин. Това, че Обама по-късно каза, че е „много горд“ от решението си да не нанася удари по Сирия след атаката в Източна Гута през 2013 г., подчертава колко откъснато е ретроспективното мислене от реалността на това, което последва в Сирия. Не се заблуждавайте, Русия научава собствените си уроци от глави като тази, в които избягването на риска от Запада превъзхожда всяко налагане на основни норми.

Какво означава това за Украйна

В крайна сметка Русия добре познава миналото на Запада с ограничени възможности да се справи със ситуацията, кратко задържане на вниманието и избягване на риска. Предвид сравнителния успех на нашата политика за подкрепа на Украйна досега, пише авторът, широкоразпространеното възприятие за самочувствие и неотдавнашните разговори за „победа“, които се развиха, може постепенно да отстъпят място на небрежността и да свият още повече нашето внимание.

В крайна сметка това е война в задния двор на Русия, не в нашия. Москва е тази, която играе дългата игра, не ние, защото това е война, която започна преди 8 години, не през февруари 2022 г. Дали политиците във Вашингтон ще бъдат и след шест месеца също толкова фокусирани върху Украйна и микродинамиката на фронтовите конфликти както днес? Едва ли.

Адаптирането на Русия към войната в Украйна може да приеме много форми и най-вече да бъде трудно за прогнозиране. Кремъл вероятно отново ще прибегне към разполагането на по-тежки контингенти от руски и може би дори чужди наемници като удържащи сили. Но най-важното е, че Русия ще се стреми да замрази неспешните фронтови линии и да концентрира ресурси там, където са най-приоритетни. Москва може също да се опита да ускори конфликта на неочаквани места, например отцепилия се регион Приднестровието, за да разсее и предизвика нова несигурност.

Ако Украйна успее да се защити и причини дори по-големи руски загуби, очаквайте Москва да започне да говори за локализирани спирания на огъня – но те ще да бъдат нарушени, посяти с неяснота и дезинформация и използвани първо, за да се даде време за прегрупиране, а след това като претекст за повторно ескалиране. Ако Русия успешно консолидира разширен постоянен контрол в Донбас, нейната способност да инвестира в настъпателна кампания на една фронтова линия наведнъж значително ще се засили.

Колкото и привлекателно да звучи всеки бъдещ призив за деескалиране, трябва да сме напълно наясно с руските намерения и да не повтаряме грешките от Сирия. Ако приемем, че конфликтът ще продължи – поне месеци, ако не и години, но не толкова интензивно, вече трябва да сигнализираме публично какви са нашите цели в Украйна. Неяснотата от наша страна е от много по-голяма полза за Русия, отколкото за Украйна.

Насочвайки се към по-методична кампания на парче, потенциално смесена с „прекратяване на огъня“ и оперативни паузи, способността на Русия да проточи конфликта ще се подобри – оказвайки натиск върху Запада да поддържа изключително скъпа и ресурсоемка програма за помощ за Украйна. Само за два месеца САЩ вече са изчерпали запасите си от Javelin с 33%, а от Stingers с 25%. Без огромен федерален ръст в инвестициите за производството на оръжия, ще минат години, за да се възстанови това, което е предоставено на Украйна. А в ерата на конкуренция на великите сили, това е изключително опасно положение. Всъщност Raytheon, производителят на Stingers, няма да може да произвежда нови системи до „поне 2023 г.“ заради липса на части и суровини, а производството на Javelin е изправено пред подобен график.

Говорейки за конкуренцията на великите сили, САЩ също трябва да признаят, че инвазията на Русия в Украйна се случва в епоха на безнаказаност, която е резултат от години на неоспорим авторитаризъм и престъпна агресия. Преначертаването на червените линии и укрепването на глобалните норми ще изисква дръзки настоятелни действия, поемане на риск и дългосрочна последователност, а от днес всичко зависи от Украйна. За Путин, чието вътрешно положение изглежда е много по-добро, отколкото преобладаващата мъдрост предполага във Вашингтон или Лондон, продължаването напред е единствената възможност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

11
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 1 година
статията в началото започна добре, но след втория абзац започна едни съчинение по картинки... айде сега ни разкажете за грандиозните им победи в ЦАР (централна африканска република) и ги наложете към ситуацията в Украйна, че да се посмеем още!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 1 година
А че украинците ви плющят и то основно засега с партизанско оръжие, го вижда цял свят. А какво щеи се случи на великата пиянска армия, когато дойде и малко нормално оръжие...:))) Opските загуби били измислица? Opките само Мариупол искали да превземат (ее били, ама без една част от града, колкото Младостите), явно около Киев тая 65 км колона на разходка са били пратили, да същите дето избягаха после оттам! Жалка твар, напълно отговаряш на гнусния облик на Мордор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Митьо, панелен гнoм, тия клипчета ви ги знаеме, сега по новому ги снимате с друг сценарий "opкската армия освободила..." или "бягащи от Мариупол казаха" или "посрещнаха с цветя opкския конвой" . Знаеме си ви и прпагандичката ви за слабоумни. Впрочем на фитнес ясно в живота си няма да стъпиш, ама поне някакъв спорт. Не за друго, ама много се пенявиш на приказки, да не те напляска някой ден някой ученик за глупостите, дето дрънкаш?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 5
Императорът
преди 1 година
А относно Сирия и руските "касапства" там - ето ви едно клипченце - гледайте от 6:50 нататък - защо ли сирийците развяват руското знаме и пеят руският химн, вместо да развяват американското (което ми прилича на гaщи с кръпка)? - ht*tps://ww*w.youtu*be.com/watch?v=QjJWn9DawSY
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 4
Императорът
преди 1 година
Много е забавно - някаква нашенска копи-пейст "журналистка", която няма понятие от военно дело, цитира някакъв друг сyлю, който също няма никакво понятие от !!! Всъщност истинските военни специалисти са впечатлени от действията на руснаците, които парализираха значително по-ногобройната и постоянно въоръжавана от западът укpoпска армия. Четирите най-значими нейни формирования са блокирани в Киев, Одеса и Харков (които руснаците никога не са имали намерение да превземат, но провеждат към тях фиктивни атаки) и в Донбас (където чувалът методически се затваря. Руснацитеимаха намерение да превземат само Мариуполь, който е връзката с Крим и го сториха - Харков и Мелитополь са бонус. Другите части - в градовете - не могат да излязат и да направят масирана атака, защото нямат дори и гориво вече - складовете бяха унищожени. "Огромните руски загуби" са до голяма степен измислица на укpoпската пропаганда, която обаче мълчи за СВОИТЕ загуби, които са чудовищни, най-вече по отношение на инфраструктурата. Ето какво казва един ИСТИНСКИ американски военен експерт - htt*ps://***/dimsmirnov175/32755?fbclid=IwAR0ZqOKJqTTZvEliy21rARVHNFA2Sid1t98pkSYPiSYJG8HqUAxxlBOazEg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 0
Solar Power
преди 1 година
Колко да сме велики ? 2 пъти играхме срещу САЩ и 2 пъти губихме. Е не сме мазохисти :) Ти такъв ли си ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 4
serafima
преди 1 година
Добре, че нямаме този проблем! ХА-ХА-ХА! Ние сме дори по-зле. Но важното е да гледаме встрани. Я не сакам я да съм добре, я сакам Вуте да е зле.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 3
Alex Silver
преди 1 година
Ето как да се избегне мрачното бъдеще на Сирия === Хехе, Сирия бяха я свили до 10% от територията и това беше "светлото й бъдеще". Това е истината за дермократическите лицемери и двуличници. А в същото време Щатовете просто крадяха чужд нефт и си го изнасяха на воля.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 6
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Има много неточни сравнения в статията. Сирия няма нищо общо с Украйна. Украйна има доста грамотна и то по новите стандарти армия, . Изключително мотивирана. Има цялата подкрепа на цивилизования свят, а той самият се обедини и няма просто да се откаже другия месец. Модерно оръжие, пари, огромна подкрепа от всякакъв вид, мотивация, голям дял образовано и умно население и тн., неща, които групировките в Сирия нямат. И то се видя какво се случи през първите месеци, opките бяха не просто бити, а унизени. Пyттю няма отговор на нито един от посочените плюсове на Украйна, просто е въпрос на време, а дойде ли тежкото въоръжение, основно артилерия, от Запад, г.aщите на opките съвсем ще покафенеят. Сега последния отчаян ход на жужето е да направи мобилизация и са хвърли ново пушечно месо, което чисто воеено няма да постигне нищо, но ще има огромно недоволство в Мордор. Това е краят на жужето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 6
Борката
преди 1 година
Велики сте вие българите! Винаги в историята си залагате на бита карта. Много сме ви благодарни, да купувате същият руски газ с 35% по-слъп. Путин може да прави каквото си иска, за разлика от онзи мавзолей във Вашингтон.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още