IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какъв е следващият ход на Путин? Припомнете си Сирия

Русия научи някои опасни уроци от бездействието на Запада в миналото. Ето как да се избегне мрачното бъдеще на Сирия

12:10 | 30.04.22 г. 11
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Колкото и шокираща да беше инвазията на Русия в Украйна, никой не може да твърди, че тя започна без предупреждение.

Войските бяха трупани по границата от месеци. Освен това Русия изпращаше сигнали от години – не само в Източна Украйна, но и в Грузия, Крим и, особено силно и то докато светът гледаше, в Сирия, където руските действия бяха посрещнати безнаказано, дори с безразличие, пише за списание Politico Чарлз Лайстър, старши изследовател и директор на програмите за Сирия и за борба с тероризма и екстремизма към Middle East Institute.

Днес световната общност се активизира да помогне на Украйна. Огромна вълна от западни санкции удариха руската икономика. Най-модерни оръжия на Запада за милиарди долари бяха изпратени, за да подобрят и засилят отбраната на Украйна. При хиляди убити и много повече ранени и с зашеметяващи загуби на оборудване, първоначалните военни цели на Русия бяха тотално разгромени. Русия не се е сблъсквала с толкова решителна стена на противопоставяне от разгара на Студената война.

САЩ и западните съюзници също имат заслуга за това. Но трябва да признаем и, че на първо място Русия се чувстваше сякаш имаше властта да нахлуе в Украйна и че инвазията разсели 11 млн. граждани, уби хиляди и остави огромни части от Украйна в развалини. От години отговорът на международната общност към руската агресия бе в най-добрия случай мека. Пътят към инвазията на Русия в Украйна бе проправен до голяма степен от собственото ни бездействие.

Конфликтът е далеч от приключване, а амбициите на Владимир Путин не са притихнали. Докато Западът обмисля как да удържи Русия и как да се пребори със следващата офанзива, трябва да разберем сигналите, които Русия вече изпраща, и да извлечем най-полезните уроци, които можем от нейната трагична, смъртоносна 7-годишна намеса в Сирия.

1. Това не е цялата война

Конфликтът в Украйна сега явно навлиза в нова фаза. Макар че обединеният ни фронт с Украйна може и да спечели първия двубой, не трябва да се успокояваме. В крайна сметка това, което видяхме досега, може да се окаже просто началният залп към онова, което може да бъде – или всъщност вече е – продължителна война, в която Кремъл може все пак да държи печелившата карта.

Сирия показва степента, до която Кремъл може да се адаптира, когато среща несгоди – и да играе дълго.

Подобно на последния натиск на Русия върху Украйна първата фаза на руската военна интервенция в Сирия срещна големи препятствия. По ръководството на генерал Александър Дворников Русия първоначално се намеси в Сирия по въздух, впускайки се в брутална въздушна кампания срещу сирийските опозиционни сили, които заплашваха самото оцеляване на режима на Башар Асад. Със самолетите си, пускащи непрекъснато бомби от небето, Кремъл се надяваше силите на сирийския режим да обърнат нещата и на земята, но това не проработи. Сирийските сухопътни сили се оказаха до голяма степен неспособни да се възползват от тази руска въздушна подкрепа. В крайна сметка конфликт на няколко фронта в Сирия се оказа несъстоятелен и Русия трябваше да се адаптира.

Дворников, който сега командва руските сили в Украйна и е известен като „Касапина от Сирия“, е част от старата военна гвардия, със склонност към безмилостни тактики, пасващи по-добре на Средновековието, отколкото на 21 век. Въпреки това, отвъд склонността му към безразборни бомбардировки и обсадни войни, Дворников се оказа устойчив и приспособим.

Подобно адаптиране бе да търси допълнителни парнтьори на сухопътните сили отвъд ветхите, корумпирани и до голяма степен некомпетентни сирийски военни. Скоро Русия започна да разполага малки части от специалните сили Спецназ по фронтовите линии. Те обаче си партнираха не със сирийците, а с ливанската Хизбула, която си изгради репутация на ефективна настъпателна сила в първите години на кризата в Сирия.

През по-продължителен период от време Русия започна и да преструктурира сирийската армия, принуждавайки министри и директори да правят промени и да създават изцяло нови подразделения.

2. Русия знае, че Западът може да изгуби фокус

По отношение на самия конфликт в Сирия, знаейки, че Западът е разсеян от ИДИЛ, уморена от конфликта между режима и опозицията и убедена, че Сирия скоро ще се превърне в проблем за Русия, Москва обърна позицията си през 2016 и 2017 г.

Макар че самолетите ѝ продължиха да пускат бомби над цивилни, руските дипломати започнаха да използват все повече преобладаващата терминология на ООН, използвайки реторика за постигане на „деескалация“. Внезапното и продължително одобрение на „деескалирането“ от Русия я превърна вероятно в най-умелия актьор зад разделението от международната общност на най-конфликтните места в Сирия в „зони за деескалиране“.

За международната общност перспективата за спокойствие след години кървав хаос, както и предполагаемата гаранция за осигуряване на хуманитарна помощ в районите, разкъсвани от години на интензивен конфликт, бе привлекателно предложение. В последствие предложението на Русия бе приветствано с отворени обятия. Всъщност САЩ бяха директно включени в преговорите по една от четирите зони за деескалиране в Южна Сирия.

Последна актуализация: 01:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

11
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 1 година
статията в началото започна добре, но след втория абзац започна едни съчинение по картинки... айде сега ни разкажете за грандиозните им победи в ЦАР (централна африканска република) и ги наложете към ситуацията в Украйна, че да се посмеем още!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 1 година
А че украинците ви плющят и то основно засега с партизанско оръжие, го вижда цял свят. А какво щеи се случи на великата пиянска армия, когато дойде и малко нормално оръжие...:))) Opските загуби били измислица? Opките само Мариупол искали да превземат (ее били, ама без една част от града, колкото Младостите), явно около Киев тая 65 км колона на разходка са били пратили, да същите дето избягаха после оттам! Жалка твар, напълно отговаряш на гнусния облик на Мордор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Митьо, панелен гнoм, тия клипчета ви ги знаеме, сега по новому ги снимате с друг сценарий "opкската армия освободила..." или "бягащи от Мариупол казаха" или "посрещнаха с цветя opкския конвой" . Знаеме си ви и прпагандичката ви за слабоумни. Впрочем на фитнес ясно в живота си няма да стъпиш, ама поне някакъв спорт. Не за друго, ама много се пенявиш на приказки, да не те напляска някой ден някой ученик за глупостите, дето дрънкаш?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 5
Императорът
преди 1 година
А относно Сирия и руските "касапства" там - ето ви едно клипченце - гледайте от 6:50 нататък - защо ли сирийците развяват руското знаме и пеят руският химн, вместо да развяват американското (което ми прилича на гaщи с кръпка)? - ht*tps://ww*w.youtu*be.com/watch?v=QjJWn9DawSY
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 4
Императорът
преди 1 година
Много е забавно - някаква нашенска копи-пейст "журналистка", която няма понятие от военно дело, цитира някакъв друг сyлю, който също няма никакво понятие от !!! Всъщност истинските военни специалисти са впечатлени от действията на руснаците, които парализираха значително по-ногобройната и постоянно въоръжавана от западът укpoпска армия. Четирите най-значими нейни формирования са блокирани в Киев, Одеса и Харков (които руснаците никога не са имали намерение да превземат, но провеждат към тях фиктивни атаки) и в Донбас (където чувалът методически се затваря. Руснацитеимаха намерение да превземат само Мариуполь, който е връзката с Крим и го сториха - Харков и Мелитополь са бонус. Другите части - в градовете - не могат да излязат и да направят масирана атака, защото нямат дори и гориво вече - складовете бяха унищожени. "Огромните руски загуби" са до голяма степен измислица на укpoпската пропаганда, която обаче мълчи за СВОИТЕ загуби, които са чудовищни, най-вече по отношение на инфраструктурата. Ето какво казва един ИСТИНСКИ американски военен експерт - htt*ps://***/dimsmirnov175/32755?fbclid=IwAR0ZqOKJqTTZvEliy21rARVHNFA2Sid1t98pkSYPiSYJG8HqUAxxlBOazEg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 0
Solar Power
преди 1 година
Колко да сме велики ? 2 пъти играхме срещу САЩ и 2 пъти губихме. Е не сме мазохисти :) Ти такъв ли си ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 4
serafima
преди 1 година
Добре, че нямаме този проблем! ХА-ХА-ХА! Ние сме дори по-зле. Но важното е да гледаме встрани. Я не сакам я да съм добре, я сакам Вуте да е зле.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 3
Alex Silver
преди 1 година
Ето как да се избегне мрачното бъдеще на Сирия === Хехе, Сирия бяха я свили до 10% от територията и това беше "светлото й бъдеще". Това е истината за дермократическите лицемери и двуличници. А в същото време Щатовете просто крадяха чужд нефт и си го изнасяха на воля.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 6
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Има много неточни сравнения в статията. Сирия няма нищо общо с Украйна. Украйна има доста грамотна и то по новите стандарти армия, . Изключително мотивирана. Има цялата подкрепа на цивилизования свят, а той самият се обедини и няма просто да се откаже другия месец. Модерно оръжие, пари, огромна подкрепа от всякакъв вид, мотивация, голям дял образовано и умно население и тн., неща, които групировките в Сирия нямат. И то се видя какво се случи през първите месеци, opките бяха не просто бити, а унизени. Пyттю няма отговор на нито един от посочените плюсове на Украйна, просто е въпрос на време, а дойде ли тежкото въоръжение, основно артилерия, от Запад, г.aщите на opките съвсем ще покафенеят. Сега последния отчаян ход на жужето е да направи мобилизация и са хвърли ново пушечно месо, което чисто воеено няма да постигне нищо, но ще има огромно недоволство в Мордор. Това е краят на жужето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 6
Борката
преди 1 година
Велики сте вие българите! Винаги в историята си залагате на бита карта. Много сме ви благодарни, да купувате същият руски газ с 35% по-слъп. Путин може да прави каквото си иска, за разлика от онзи мавзолей във Вашингтон.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още