IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ембаргото върху руския петрол може да причини големи главоболия на ЕС

Дизелът и очакваният ръст на цените му ще са сред основните предизвикателства за блока

20:21 | 05.05.22 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Решението на Европейския съюз (ЕС) да забрани вноса на петрол от Русия тази година ще предизвика големи главоболия, но би трябвало да сработи, ако някои страни проявят отстъпчивост, пише Bloomberg.

Все още има опозиция в блока. По-рано Унгария заяви, че ще наложи вето на забраната, а Словакия ще настоява за изключение, въпреки че и двете страни ще имат допълнителна година, за да се справят. И двете държави разчитат на петрола, доставян през тръбопровода “Дружба” от Сибир. Междувременно Германия, която дълго се противопоставя на този ход, е готова да го подкрепи. 

Морските потоци на руски петрол към някои части на ЕС вече намаляват в отговор на самоналожените санкции от рафинерии и трейдъри, но действията на купувачите значително се различават. Най-близките съседи на Русия в Балтийско море - Финландия, Литва, Полша и Швеция, вече намалиха доставките си на руски петрол до почти нулеви нива от 500 хиляди барела на ден преди инвазията на Москва в Украйна. За разлика от тях, доставките до някои средиземноморски страни се увеличават, което от части се дължи на увеличения износ за притежаваните от Русия рафинерии в региона.

п1 п1

Алтернативни доставки

Европа увеличи доставките си от други места. Това се случва както в отговор на войната - какъвто е случаят на Полша, така и като част от дългосрочна стратегия за намаляване на зависимостта от Русия. Обемът на петрол от Близкия изток, транспортиран до Северозападна Европа от терминала Sidi Kerir на крайбрежието на Египет, нараства от началото на годината, след като полската рафинерия PKN Orlen SA подписа дългосрочно споразумение за доставки със Саудитска Арабия през януари.

2 2

Европа също внася рекордни количества суров петрол от САЩ, като почти половината от общия износ от Персийския залив беше насочен към Стария континент миналия месец. Нарастващото производство и освобождаване на количествата от стратегическите резерви помогнаха за увеличаване на доставките от САЩ.

Повече количества също така трябва да бъдат осигурени от Близкия изток. Ирак - вторият по големина производител в Организацията на страните износителки на петрол, обмисля да увеличи доставките към Европа, твърди генералният директор на SOMO Алаа ал Ясири.

3 3

Не може да се очаква обаче производителите да развъртят кранчетата, за да компенсират изцяло свиването на руските доставки. Групата ОПЕК+, която включва повечето от износителите в Близкия изток и Русия, вероятно ще се придържа към плана си за скромни месечни увеличения на производството.

Средиземноморското предизвикателство

Картината е по-предизвикателна в средиземноморския регион, където вносителите все още разчитат силно на Русия.

Доставките до италианските пристанища се увеличават през последните седмици, което до голяма степен се дължи на преместването на обеми от руската "Лукоил" в Балтийско море до нейната рафинерия на италианския остров Сицилия. Може да се наложи Италия да последва примера на Германия с “Роснефт” в справянето с проблема за руска компания, притежаваща рафинерии.

Това, което се случва с потоците на руски петрол към тръбопровода “Дружба”, остава не така прозрачно. Не е изненадващо, че двете страни членки на ЕС, които са най-отявлени критици на санкциите, разчитат на маршрута за рафинериите си.

Дори тези държави обаче търсят алтернативи на доставките от Русия. “Дружба” често е определяна като руски тръбопровод, но това не е напълно вярно. Частите в европейските страни са притежавани и оперирани от самите тях, така че те могат със сигурност да се използват за транспортиране на барели, които не идват от Русия. Това може да е по-лесно в северния клон на маршрута, отколкото по южния.

В Източна Германия рафинериите Schwedt и Leuna исторически са зависими от руския петрол, доставян по “Дружба”, но това изглежда започва да се променя.

Икономическият министър Роберт Хабек заяви, че Германия вече е намалила зависимостта си от руския петрол от около 35% преди инвазията в Украйна до 12% - достатъчно, за да направи “управляемо” пълното ембарго. Рафинерия Leuna вече откри алтернативни доставчици, коментира Хабек, а потоците към двете рафинерии ще се допълват от запасите в западната част на страната. Това е само временно решение.

За да разберете как би помогнало евентуално споразумение межди Германия и Полша за доставките на петрол за Европа, прочетете целия анализ на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 3
khao
преди 1 година
кога ще дойде тая катастрофа ? Преди или след фалита на Тесла ? преди или след смърта на долара ? ... Кажи, велики инвеститоре, не ни дръж в напрежение ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
Императорът
преди 1 година
С петролът някак ще се справят, но с природният газ никога. Икономическата катастрофа в ЕС е все по-сигурна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още