IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Краят на войната в Украйна е далеч

Ситуацията е патова – и двете страни все още не могат да приемат поражение

19:00 | 12.05.22 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Изправен пред тази ситуация, Путин може в крайна сметка да реши да сложи край на конфликта – след като изтръгне известен ангажимент за условна „денацификация“ в Украйна и гаранции за украински неутралитет. Зеленски вече даде знак, че ще приеме неутралитет в замяна на някакви западни гаранции за сигурност.

Но според висши функционери във Вашингтон централният проблем сега е територията. Путин все още не може да приеме мирно споразумение, в което Русия не печели абсолютно нищо в замяна на хилядите загинали и ранени войници. Но Зеленски не може да приеме мирно споразумение, което включва отстъпване на по-нататъшна украинска територия отвъд Крим.

Докато Русия е в затруднение, в западния алианс нараства изкушението да се възприемат по-широки военни цели. Официалната линия на САЩ е, че целите на Америка остават същите, каквито бяха на 24 февруари, когато Русия започна инвазията. Основната цел е да се помогне на Украйна да устои на руската агресия и да оцелее като независима държава.

Но има и влиятелни гласове във Вашингтон, Лондон и други столици, като Варшава, които сега виждат възможност да „изтласкат Русия от световната сцена“, както казва един бивш американски функционер. Този вид мислене беше отразено в забележките от миналия месец на военния министър Лойд Остин, че Америка сега се стреми да „отслаби“ Русия за постоянно.

Постигането на трайно отслабване на Русия очевидно би било голяма геополитическа победа за Запада. То ще намали заплахата за сигурността на Европа, ще обезсили най-важния съюзник на Китай и ще подплати настояването на президента Джо Байдън, че „Америка се завърна“.

Но откритото приемане на политика за „слаба Русия“ крие и значителни рискове. То увеличава опасностите от ескалация, включително ядрена. Освен това рискува да потвърди тезата на Кремъл, че войната е движена от враждебността на НАТО към Русия, а не от руската агресия спрямо Украйна. Това от своя страна може да отслаби международната подкрепа за усилията на САЩ да изолират Русия.

Знаейки всичко това, Белия дом се бори да поддържа дисциплината в посланията от западния алианс. Ескалацията в реториката не само рискува ескалация на бойното поле, но и прави евентуалното мирно споразумение още по-трудно за постигане.

Реалността е, че при цялото говорене за нацисти и помощ за Украйна, най-близката аналогия е войната в Афганистан, където в продължение на десетилетие САЩ и техните съюзници оказваха подкрепа на афганистанците, борещи се с окупационната руска армия. Някои западни функционери дори припомнят окопната (Първа световна) война от 1914-1918 г., при която двете страни се биеха по дълга фронтова линия в продължение на години.

Мрачният извод е, че краят на тази война е далеч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

9
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 1 година
и как да пишеш често, като си регистриран оня ден по заповед от някоя *** фабрика... хахахахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 1 година
А з автора няма да се съглася, изобщо няма да е дълга войната, до края на годината ще е приключила, ако не и по-рано. Мордорските opки губят по 1 батальон на ден, около 300 убити и 600 рабени. С тоя темп след 2 месеца ще са демилитаризирани. И още по-лошо, остана много малко работеща техника, коятп да пратят на фронта. На хартия има вдни бройки, а реално 2/3 от тях са окрадени и ръждясали тенекии от ссср. Мотивацията е критично ниска. Над 50% от биеприпасите вече са изчерпани, а за всичко по-далекобойно и модерно няма внос на части. Украинците са на другия полюс, получават помощи, морално са на върха и не само вечв вярват в победата, ами и почнаха да доминират. След 1-2 месеца полижението ще е още по-фрапиращо. М777 работят, а на такава дистанция, на която оперират, opките не могат да отвърнат. Озвен Джавелините и НЛоу, дойдоха и Панцерфауст. Идват и дроновете камиладзе Суичблейд и далекобойната артилерия от САЩ, дето уцелеа по джипиес коордунати. Много лош побой се очаква за opките. Ядрено оръжие няма да има, защото Китай е абсолютно против. Остават няколко месеца война. Само му вижте физиономията ба Пyттю от парада и я сравнете с наглата, злобна и безпардонна муцуна от преди 3 месеца. Вече изглежда като уморен и уплашен дъртак, разбрал колко дълбоко е загазил.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Знаеш ли колко ме интересува какво те било дразнело бе, вчерашнорегистриран копейник с пълна кратуна с опорки?! По калъп сте всичките - знания нула, само опорки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 6
SnaGi
преди 1 година
За това под всяка статия сте вие 3мата плюс оня Ватников. Повечето хора с акъл вече почнаха да не ви обръщат внимание и да не се занимават с вас. Кой нормален, ще гледа, кой кого е регистриран. Жалка работа. Аз рядко пиша, но не спирам да се дразня, че с ниското си ниво замърсявате иначе харесвания от мен сайт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 4
Борката
преди 1 година
Немците и пуделите им, където и да ги поставиш, все Райх им се получава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 4
Oбичам България
преди 1 година
Според мен беше до акъл, ами просто получава някакви пари. И понеже няма капацитет да работи друго се занимава с това. Хм, значи наистина е до акъл...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 1 година
От 100 километра си личи, че си се регистрирал януари, за да правиш руска пропаганда в сайта. Не те обвинявам, акълът ти е толкова и ти не си виновен за това. Колкото до ситуацията на фронта, кремъскиятШизофреник стана за посмешище на целият свят. Повел армия от мажотретки срещу украинските спартанци. Даже Финландия и Швеция му се подиграват открито и въпреки злокобните му закани ще си подадат молбите за влизане в НАТО.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 7
SnaGi
преди 1 година
Много си активен под всяка статия от сутрин до вече, но от 100км си личи, че бълваш едни и същи глупости всеки път и нямаш реална представа от ситуацията на фронта. Платен кхаковец....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 4
khao
преди 1 година
патова другпът... в последно време всякви говорещи глави си правят упражнения по темата... а снощи още един руски кораб е отишъл на... знаете къде! ае да видим след 10тина дена дали ситуацията ще е още патова!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още