IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шолц се кълне в свободната търговия: Деглобализацията е погрешен път

На Световния икономически форум в Давос германският канцлер призовава за засилено международно сътрудничество

16:17 | 26.05.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Германският канцлер по време на изказването си. <em>Снимка:&nbsp;&nbsp;EPA/LAURENT GILLIERON</em></p>

Германският канцлер по време на изказването си. Снимка:  EPA/LAURENT GILLIERON

В Давос германският канцлер Олаф Шолц се обяви категорично в полза на свободната търговия: „Казано направо: деглобализацията е погрешен път", заяви германецът в четвъртък в края на Световния икономически форум.

По този начин Шолц се спря на един от най-важните дебати на тазгодишната среща в Давос. Предвид нарастващото напрежение между САЩ и Китай икономисти, инвеститори и изпълнителни директори обсъдиха бъдещето на световната икономика и свободната търговия в рамките на множество събития, пише германският Handelsblatt.

В същото време Шолц призова за „намаляване на стратегическите зависимости", което означава например зависимостта от вноса на енергоизточници от Русия. Според него една по-широкообхватна икономика е по-устойчива в условията на криза. Германският министър на икономиката Роберт Хабек вече изтъкна подобна теза в Давос в понеделник.

И подобно на Хабек, Шолц заяви, че „необходимата диверсификация не трябва да се превръща в претекст за разделяне, митнически бариери и протекционизъм". Според него цената на митата и търговските бариери се плаща от предприятията, работниците и потребителите, които вече и без това страдат от повишаването на цените.

Според канцлера светът е изправен пред нов етап на глобализация. Според него през следващите 30 години пазарите в Северна Америка и Европа ще бъдат все по-малко фиксирани; други части на света също ще развиват силно търсене. Отговорът на този въпрос може да бъде само повече, а не по-малко международно сътрудничество, смята германецът.

В същото време Шолц призова международната общност да не се примирява с нарушаването на правата на човека в Китай. Народната република отново е глобален играч, каза канцлерът, но от това не може да се извлече претенция за хегемония в Азия и извън нея. „Също както не можем да гледаме отстрани, когато се нарушават правата на човека, както се случва в момента в Синдзян", каза той, реагирайки на съобщенията за потисничеството на уйгурите в китайската провинция Синдзян.

Шолц коментира и войната в Украйна, заявявайки, че инвазията на Русия не е просто конфликт, а „претенция на ядрена, силно въоръжена сила сама да определя границите".

На този империализъм трябва да се поставят граници, каза Шолц: „Путин не трябва да спечели войната и аз съм убеден, че той няма да я спечели". Според канцлера руският президент вече е „пропуснал всичките си цели". „Искам да направя всичко възможно тази война да приключи възможно най-скоро“, добави германецът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 2
cyclop
преди 1 година
"Също както не можем да гледаме отстрани, когато се нарушават правата на човека, както се случва в момента в Синдзян" А когато се случва в Палестина - може да гледаме отстрани. Когато се случва в Австралия - може и да не гледаме. Когато в Австрия почти отнеха правото на човека над собственото му тяло и здраве - даже не виждаме проблем. Много избирателни са "правата на човека".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още