IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС работи по планове за спешни действия в случай на пълно спиране на руския газ

Плановете ще включват мерки за нормиране на газовите доставки за промишлеността и щадене на домакинствата

17:03 | 27.05.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европа разработва планове за действия при извънредни ситуации в случай на пълно спиране на вноса на руски газ тази година. Това посочи еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон, цитирана от Financial Times, предупреждавайки, че за всяка страна има риск доставките ѝ да бъдат спрени от Москва. 

Европейският съюз бърза да натрупа в газовите си хранилища възможно най-много синьо гориво и би могъл да замени по-голямата част от руските доставки тази година, но трябва да направи повече в случай на пълно спиране на вноса. 

Плановете, които се разработват от Европейската комисия, ще включват мерки за нормиране на газовите доставки за промишлеността и щадене на домакинствата, посочват източници. 

Руският концерн "Газпром" вече спря доставките за Полша, България и Финландия, които отказаха да изпълнят искането на Кремъл за плащане на газа в рубли вместо в долари или евро. 

"Изправени сме пред ситуация, в която много страни членки могат да се окажат следващите (чиито доставки ще бъдат спрени). Засега успяваме да се погрижим за сигурността на снабдяването на тези три държави, най-вече с помощта на солидарност от съседите", посочи Симсон в интервю за изданието.

"Подготвяме планове за спешни действия, ако тази година има пълно нарушаване", каза тя. 

Промишлеността използва 27 процента от газа, потребяван в ЕС, като най-големи количества са необходими на производителите на химически продукти, керамика, храни и стъкло. Европейската комисия вече обеща да защити ключови снабдителни вериги за хранителни, здравни и защитни продукти. Блокът ще успее да замени две трети от руския газ тази година, каквито планове обяви по-рано, каза Симсон, изразявайки оптимизъм за резултата от усилията за осигуряване на алтернативни доставки. 

ЕС вече е получил рекордни количества втечнен природен газ тази година, което му даде възможност да започне да запълва хранилищата си. Към 25 май те са били пълни на 44 процента спрямо 36 процента година по-рано, отбелязва FT.

/БТА/

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
Petar2015
преди 1 година
Ще има ли субсидии за кюмбета и дърва за огрев?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
andy
преди 1 година
Нали си плащате в рубли(всъщност долари или евро, но в руска банка), тогава никой няма да ви спре газта. Просто спрете с простотийте!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още